Danmark skal huse EU-lager af medicinsk udstyr

Seks EU-lande får lagre, hvorfra medicinsk udstyr kan fordeles, når medlemslandene har brug for det.
EU's kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarcic, meddelte tirsdag, at Danmark - som ønsket - kommer til at huse et lager for medicinsk udstyr til brug ved eksempelvis pandemier.
EU's kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarcic, meddelte tirsdag, at Danmark - som ønsket - kommer til at huse et lager for medicinsk udstyr til brug ved eksempelvis pandemier.

180Graders Redaktion,

22/09/2020

Danmark skal sammen med en række andre EU-lande huse medicinsk udstyr, der kan bruges i krisesituationer, hvor medlemslandene står og mangler det, som det skete i foråret under den aktuelle pandemi.

Fem andre EU-lande skal også have sådanne lagre, som er del af et initiativ under EU-programmet "rescEU".

I tillæg til Tyskland og Rumænien, som allerede var annonceret, skal også Sverige, Grækenland og Ungarn have lagre. Det fortæller EU-kommissær for krisehåndtering Janez Lenarcic.

- Med 100 procent finansiel støtte fra EU-Kommissionen er seks lande nu i gang med at opbygge fælles lagre for livreddende udstyr og andet essentielt medicinsk udstyr, siger Lenarcic på et pressemøde i Bruxelles.

På lageret i Danmark skal der ifølge Styrelsen for Forsyningssikkerhed være handsker, kitler, åndedrætsværn, visirer og mundbind.

- Vi er meget tilfredse med den tillid, som EU-Kommissionen har udvist os med tildelingen af EU-lageret, siger Lisbet Zilmer-Johns, fungerende direktør for styrelsen, i en pressemeddelelse.

Det er coronakrisen, der er årsag til, at man nu etablerer lagre med nødudstyr. Da pandemien tog fart i foråret, slap EU-landene beholdning af masker og respiratorer op. De måtte bede andre lande om hjælp.

Derfor tog EU-Kommissionen initiativ til, at man skulle opbygge lagre til fremtiden. Og hurtigst muligt. For pandemien tager til i styrke, og antallet af indlagte stiger igen på hospitaler i EU.

- Vinteren kommer, og med voksende smittetal i Europa er det afgørende, at vi fylder lagrene med kritisk medicinsk udstyr. RescEU styrkes med yderligere fire lande. Vi er meget stærkere i kampen mod pandemien, når vi arbejder sammen, siger Lenarcic.

Rumænien var det første land, som meldte sig på banen. Danmark tilbød i maj at gøre det samme, fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Jeg tror, at det er klart for enhver, at Europa skal være bedre forberedt på pandemier. Vi skal styrke vores beredskab nationalt, og vi skal gøre det samme på europæisk plan, sagde Kofod dengang til Ritzau.

At udstyr placeres på dansk grund, betyder ikke, at Danmark råder over det. Udstyret skal primært fordeles til andre EU-lande, når de får brug for det. Det skriver SFOS.

Det er EU-Kommissionen, som koordinerer fordelingen af udstyr fra lagrene.

Lageret i Danmark skal være på fuld kapacitet i maj 2021 ifølge den kontrakt, der er indgået med EU-Kommissionen.

Det er Danmarks opgave at etablere, indkøbe udstyr og varetage driften af lageret for EU-penge.

/ritzau/

Kilde: