Kamp om jobbene: Jobansøgning under en pandemi

We Digitize,

21/12/2020

Siden den verdensomspændende coronapandemi ramte Danmark i foråret, har restriktioner, nedlukninger og en verdenshandel der er vendt på hovedet, haft store økonomiske konsekvenser for virksomheder i Danmark og i resten af verden. Det har sat sine dybe spor i beskæftigelsen, med tusinde af nye ledige måned efter måned. I februar, inden krisen ramte lå arbejdsløsheden på 3,7 %. Andelen af ledige toppede i maj måned med 5,6 % svarende til 159.400 ledige - det højeste niveau i syv år. I august rundede antallet af danskere, sendt i ledighed som direkte konsekvens af Covid-19 nedlukningen 45.000 personer. Selvom antallet af ledige heldigvis er nedadgående igen (i oktober var den faldet til 4,6 %), er der blevet flere langtidsledige og der er rift om jobbene i de fleste brancher.


Det er ikke længere nok at være velkvalificeret


Der er kamp om de opslåede stillinger, og en jobansøgning kræver i dag både strategi og en god skabelon, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at gøre sig bemærket. Sidste år viste Rekrutteringsanalysen, at danske virksomheder i gennemsnit modtog 50 ansøgninger per opslåede stilling. I dag trækker nogle stillingsopslag flere hundrede ansøgere og det er dermed sjældent nok alene at være velkvalificeret – der skal ekstra pynt på kagen for at imponere, når man er i konkurrence med en række lige så kvalificerede ansøgere som en selv, i jagten på et nyt job.

A-kasserne råder ledige til at bruge en jobansøgning skabelon og lave en jobansøgning strategi, hvilke med fordel kan indeholde en tidsplan, et solidt researcharbejde samt aktivt at gøre brug af sine venner og tidligere kollegaer til inputs og feedback på CV og ansøgninger.  

 

Den øgede ledighed og ansættelsesstop hos mange danske virksomheder spås også at få store konsekvenser blandt kommende dimittender, der i endnu højere grad er i kamp om jobbene og om at få foden inden for på arbejdsmarkedet. For dette års nyuddannede befinder sig midt i en coronakrise, der har ført til en af de største globale finanskriser siden depressionen i 1930’erne. Udfordringen blandt de nyuddannede er, at de skal ud at konkurrere med ansøgere der allerede har mange års erfaring med i bagagen.

Derfor kræver det en jobansøgning ud over det sædvanlige, at sparke døren ind til arbejdsmarkedet, og uanset hvor garvet man er inden for det, man søger arbejde som, skal man lægge sig ekstra i selen for at slå modstanderne af banen i kampen om jobbene under pandemien anno 2020.