Så dyr er nedlukningen af Danmark

Den liberale tænketank Cepos har beregnet tabet ved de nuværende restriktioner til dagligt at være på 1 milliard kroner og regeringens ekspertgruppe vurderer regningen for hjemmeskoling af de yngste elever koster mellem 150 og 250 millioner kroner om dagen.

180Graders Redaktion,

01/02/2021

Dagligt taber Danmark 1 milliard kroner i produktivitet ved de nuværende restriktioner. Dertil viser nye tal fra regeringens ekspertgruppe, at hjemsendelsen af de yngste elever koster mellem 150 og 250 millioner kroner om dagen i tabt produktion.

Prisen kan vise sig samlet set at være højere, når læringstabet for eleverne er opgjort kan det også have enorme omkostninger for samfundet i årene frem. Samtidig er flere unge end tidligere ensomme under nedlukningen.

Da coronavirus for alvor ramte Danmark i marts 2020, blev den almindelige undervisning i landets folkeskoler suspenderet og erstattet af hjemmeskoling. Nye beregninger fra Dansk Industri viser, at landets yngste elever fra 1.-3. klasse kan have tabt 1-2 måneders læring. Derfor bakker danske erhvervsorganisationer op om, at statsministeren i sidste uge lagde op til, at de yngste elever kan vende tilbage før 28. februar - og gerne hurtigst muligt.

- Det er en dyr gruppe at holde hjemme, siger Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet og en af økonomerne bag en rapport om genåbningen af Danmark.

- Det er svært at koncentrere sig, når man samtidig skal hjemmeundervise børn. Det lyder lidt hovskisnovski, men det koster produktionstab for danske virksomheder og for det danske samfund hver eneste uge, at man ikke får folk til at arbejde det, de egentlig skal, siger administrerende direktør Brian Mikkelsen.

Han opfordrer regeringen til at sende de mindste elever i skole igen "så hurtigt som muligt" - et budskab han vil sætte en tyk streg under på et møde med fungerende finansminister Morten Bødskov (S) senere i dag.

- Jeg er ikke bekymret for, at smitten spreder sig, for vi har et lavt smittetal i dag. Og man skal huske på, at vi også har et økonomisk ansvar for at få Danmark på fode igen. Der er jo en tid efter den her periode med coronavirus. Det er nu, vi må sætte ind, siger Brian Mikkelsen.

- Den mest presserende udfordring lige nu er, at få bekæmpet coronavirus, så vi hurtigst muligt og forsvarligt kan åbne op for samfundet igen. Men som regeringens ekspertgruppe også peger på, koster hjemsendelsen af de yngste samfundet et astronomisk beløb. Både i kroner og øre, men også i børnenes trivsel og tab i sociale relationer og indlæring. Derfor opfordrer vi til, at det er første prioritet, at få de yngste tilbage i klasseværelserne hurtigst muligt, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri

Dansk Industri peger på behovet for en plan for at få de mindste tilbage i skolen, så forældre, elever og lærere ved, hvad de kan se frem til. For at indhente det efterslæb, der er både på det sociale og på det faglige, foreslår Dansk Industri derfor, at alle elever i indskolingen får tolærer-undervisning i udvalgte fag i mindst én måned for at give eleverne ekstra opmærksomhed og indhente det tabte.

- Det er vigtigt, at vi hjælper de yngste elever godt tilbage i undervisningen og det at gå i skolen, når samfundet åbner op igen. Vi foreslår, at der skal være to lærere i dansk og matematik, når eleverne kan komme tilbage i klasseværelserne igen, siger Lars Sandahl Sørensen, og fortsætter:

- Det er i indskolingen, at eleverne lærer at gå i skole, får nye sociale kompetencer og får lagt det faglige fundament for læsning og matematik, og det fundament skal være stærkt nok til at bygge videre på, så de i fremtiden kan få den uddannelse, de ønsker sig, siger Lars Sandahl Sørensen.