Drop udenomssnakken: En Bibel uden Israel er et hensynsløst angreb på jøder

Jonatan Møller Sousa, daglig leder af Forum For Dialog om Israel. (Foto: Josef Brock)
Jonatan Møller Sousa, daglig leder af Forum For Dialog om Israel. (Foto: Josef Brock)

180Grader Debat,

23/04/2020

Af Jonatan Møller Sousa, daglig leder af Forum For Dialog om Israel

Bibelselskabet og Birgitte Stoklund Larsen forsvarer, at man har fjernet ordet Israel i oversættelsen af det Nye Testamente. Israel betyder mange ting, og almindelige danskere kunne blive forvirret og komme til at tænke på staten Israel som den er i dag.

Det kunne lyde som en god forklaring for nogle. Men det er et hensynsløst politisk angreb på Israel og på jøder.

Fakta først, følelser bagefter.

Israel betyder “bryder med gud”. Forstået som brydning ligesom i TV under de Olympiske Lege. Jakob er stamfader til de tolv stammer der udgør Israel. En aften kommer en engel til Jakob og de bryder. Gud giver derfor navnet Israel til Jakob.

Israel er Jakob. Israel er Jakobs børn og alle der nedstammer fra Jakobs børn - inklusiv mig og min familie. Moses bringer Israel ud af Egypten, altså folket Israel. Og med Joshua i spidsen fortæller Biblen at israelitterne indtager Kanaaens land. De tolv stammer får hver deres del. Blandt Israels stammer er Juda den største, Juda har det største landområde. Under kongerne Saul, David og Salomon er Israels tolv stammer forenet i et kongerige, som hedder Israel og som geografisk ligger nogenlunde hvor staten Israel ligger i dag. Efter Salomons død splittes kongeriget Israel i to. Juda eller Judæa i syd og Israel i nord med ti af stammerne.

Ja. Det er da svært at forstå.

Jøderne som vi kaldes i dag er en henvisning til Juda, til een af stammerne. Det er fordi Israel i nord meget tidligt bliver fordrevet af Assyrerne.

Jesus bliver altså født i Judæa. Romerne, når de kommer til, besætter landet Judæa. Men det jødiske folk i Judæa fastholder igennem religionen et fællesskab med de andre stammer, selvom de andre stammer ikke har deres eget landområde. Samlet kalder man sig stadig Israel. Fordi vi hænger sammen i stamfaderne Abraham, Isaak og Jakob. Jakob som er Israel. Israel som er os.

Når det jødiske folk efter tusinde år får mulighed for at få deres eget land, kaldes det for Israel. Ikke Judæa. Fordi vi er et samlet folk. Ikke splittet.

Og nu til følelserne. Hvorfor anser jeg Bibelselskabet og Birgitte Stocklund Larsens fjernelse af Israel fra det Nye Testamente som et politisk og hensynsløst angreb? Det er fordi det er løgn og fordi man forsøger at fjerne de historiske og religiøse sammenhænge mellem Israel i bibelsk tid og staten Israel i dag.

Vi er det samme folk. Mig og min familie er sammen med Moses, Kong David, profeten Esaja, Jesus Kristus, Jakob og han børn.... vi er samme folk. Der går en lige linje fra familierne og menneskene, der levede i bibelsk tid til de helte, der skabte staten Israel.

Hvis det bringer vrede i folk i Bibelselskabet, at Israels folk har overlevet tusinde års forfølgelse og genskabt et land, som nævnes i Bibelen, og de misbruger deres indflydelse til at fjerne Israel fra Bibelen, så er de igang med et hensynsløst og politisk angreb på Israel og på jøder.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.