Danmark kan ikke klare sig uden EU

Af Oliver Stoltz, studerende og næstformand for Radikal Ungdom AalborgD
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

180Grader Debat,

25/12/2019

Af Oliver Stoltz, studerende og næstformand for Radikal Ungdom Aalborg

D. 23/12-2019 skrev Claus Bøgh Svenningsen fra Nye Borgerlige, at han ønsker at Danmark skal forlade EU. Et så rabiat forslag fra Nye Borgerlige er bestemt ikke noget nyt, men problemet opstår, når man læser kommentarerne. Jeg, som ung liberal mand, bliver oprigtigt bange for min fremtid, når jeg ser voksne mennesker argumentere for et dansk exit af EU. Det gør jeg, fordi EU er en nødvendighed for et så lille land som Danmark, hvor vi blot er 5,6 millioner mennesker. EU er en størrelse, der er svær for den almene dansker at forstå, og derfor bliver debatten hurtigt følelsesladet og kommer til at handle om en falsk form for nationalisme, der ikke tager højde for, hvad der er bedst for Danmark, for fremtiden og for os som mennesker.

Europa er et kontinent, der i århundreder har været præget af krig, splittelse og ødelæggelse. Efter Anden Verdenskrig hvor adskillige millioner mennesker blev dræbt, var der ingen tvivl om, at det måtte stoppe. Derfor fandt man på den geniale (og tydeligvis rigtige) doktrin, der prioriterer samhandel og fællesskab over protektionisme og isolation – denne løsning var EU, og har holdt fred på kontinentet lige siden. Selvom EU har ændret sig meget siden dets oprettelse, og integration både i dybde og bredde har fyldt meget på dagsordenen, så må man som borgerlig og liberal ikke glemme, at det er bedst for Danmark at være i EU.

Danmark er et lille land i en meget stor verden – det må vi aldrig glemme. Og selvom Claus får det til at lyde rigtigt dejligt at forlade EU ved at sige: ”I Danmark skal danskerne bestemme!” så må vi huske på, at det trods alt også er således. Der er ingen onde hollændere eller grækere i Bruxelles, som sidder og konspirerer mod Danmark – derimod er der 13 danske MEP’ere, som hver dag går på arbejde for at repræsentere os danskere i et folkevalgt parlament, som skal stemme for al den lovgivning, der bliver vedtaget. Nuvel, der er visse problematikker i EU, men løsningen er ikke at melde os ud og miste indflydelse – tværtimod. Danmark skal endnu tættere på magtens centrum i EU, så vi kan gøre en forskel der, hvor det gælder.

Jeg håber og beder til, at den falske nationalistiske diskurs om at Danmark er stærkt nok til at klare sig selv uden internationalt samarbejde, er noget, vi kan efterlade i år 2019, for hvis man virkelig vil det bedste for Danmark, så bør man lytte til virksomheder, fagforeningerne og forskere, der alle siger, at Danmark er stærkere i EU end udenfor. Et Danmark uden EU er et Danmark uden indflydelse – det er et Danmark uden toldunion, det indre marked samt international forbruger- og databeskyttelse. Man kan sammenligne et Danmark uden EU med en julefrokost uden snaps: det er for svagt. 

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.