Danmark bør beskytte sig mod Kina: Her er, hvordan vi kan gøre det

Foto: Greg Baker/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Greg Baker/AFP/Ritzau Scanpix

180Grader Debat,

20/05/2020

Af William Heiberg-Grevy, medlem af Liberal Alliance

I marts 2019 modtog daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et brev fra Huawei, som havde en truende tone, og som indikerede, at kinesiske virksomheders lyst til at investere i Danmark ville blive alvorligt påvirket, hvis Huawei kom i knibe i forbindelse med det danske udbud om udbygningen af det danske 5G-netværk.  

I december 2019 fik fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) ligeledes et brev fra Huawei, der anmodede statsministeren om ikke at udelukke Huawei fra opbygningen af telenet i Danmark, idet Huawei samtidig påpegede, at det vil kunne få økonomiske konsekvenser, hvis ikke Huawei bliver behandlet som ønsket.

Mette Frederiksen har heldigvis valgt at sætte hårdt mod hårdt og agter at foreslå ny sikkerhedspolitisk lovgivning, der skal beskytte kritisk infrastruktur i Danmark. Lovforslaget, der formentligt snart vil komme under behandling i Folketinget, skal beskytte den danske infrastruktur mod udenlandske virksomheder, der ikke er pålidelige, eller som ligefrem kategoriseres som en trussel mod danske interesser og den nationale sikkerhed.

Mette Frederiksens forslag er et klart opgør med den udenrigspolitiske kurs, der har været ført siden Udenrigsministeriets verbalnote fra 2009 vedrørende Kinas ret til styre Tibet. 

Jeg takker Mette Frederiksen for dette modige og vigtige skridt. Forslaget vil, såfremt det vedtages af Folketinget, med ét ændre det danske udenrigspolitiske forhold til Kina og dermed det nuværende pandadiplomati. 

Er det noget, vi skal være bange for, vil nogle måske spørge, og til det må svaret være delvist ja. For når Danmark vælger at lægge Huawei og andre kinesiske virksomheder, og dermed indirekte også Kina, på is, vil Kina formentlig svare igen i form af økonomiske sanktioner. 

Dette bør vi dog ikke lade os skræmme af. Vi skal stå sammen i Danmark og i EU og sikre vores fælles infrastruktur og kultur mod udenlandske investeringer, der kan skade os. En artikel bragt i Berlingske d. 5. december 2018 viste, at kinesiske virksomheder allerede dengang havde investeret i eller opkøbt virksomheder i Europa for mindst 318 mia. dollar.

Investeringer, som Det Kommunistiske Parti i Kina formentlig har indirekte indflydelse på, hvilket vi ikke kun i Danmark, men i hele EU må forholde os til. Vi er nødt til fremadrettet at være meget mere kritiske overfor særligt kinesiske investeringer. 

Dette er et debatindlæg indsendt af to af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribenternes holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.