Magnus Heunicke løj om coronapasset - men hans embedsmænd mener det er os andre, der har misforstået det hele

Selv om Magnus Heunicke lovede at der ikke ville ske indførelse af et coronapas, mener hans embedsmænd alligevel ikke, han har meldt noget forkert ud.

Lars Bjørknæs,

27/03/2021

- Hej Heidi, Det bliver ikke sådan, at man skal have vaccinebevis af den ene eller anden slags for at deltage og færdes i det offentlige rum, offentlig uddannelse, skole, offentlige job mm, som du skriver om. Hav en god aften.

Så klart lød løftet fra Magnus Heunicke, da sundhedsministeren op mod jul satte sig til tasterne, for at svare på spørgsmål på Facebook. Løftet om at der ikke ville ske indførelse af et vaccinepas, typisk omtalt som et coronapas, kom fra socialdemokraten, fordi han ikke på den måde ønskede at inddele danskerne i et A- og B-hold.

Allerede få sekunder efter at Magnus Heunicke var kommet med sit løfte, blev han dog konfronteret af Dina Ashur med, at det ikke var meget værd. Hun har tidligere overfor 180grader.dk fortalt, at det skyldtes en mistillid overfor politikerne, som under conorakrisen ofte har sagt ét, men efterfølgende gjort noget andet.


Tavshed fra ministeren om sit løfte

Dina Ashur fik da også ret i sine forudsigelser, for tidligere på ugen indgik regeringen med Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige, aftaler om indførelsen af et vaccinepas. For dem med passet i orden betyder det, at de eksempelvis kan komme til frisøren og på restaurant, mens dem uden, er nødsaget til at holde sig væk.

Altså oprettelsen af lige præcis det A- og B-hold, som Magnus Heunicke ellers advarede mod, da han debatterede på Facebook i slutningen af december. Alligevel er sundhedsministeren nu blandt de største fortalere for, at der sker indførelse af passet.

Siden indgåelsen af den politiske aftale på Christiansborg, har vi på 180grader.dk forsøgt at få en udtalelse fra Magnus Heunicke via Sundhedsministeriets presseafdeling. Men som du kunne se i gårsdagens 180graderTV, har det langt fra været nogen nem opgave.

Nu er der langt om længe kommet en tilbagemelding fra ministeriets presseafdeling, der i en email oplyser, at Magnus Heunicke ifølge hans embedsmænd alligevel havde ret i det, han skrev tilbage i december :

- Coronapas omfatter både dokumentation for negativ test, vaccination eller dokumentation for, at man har været smittet inden for de sidste 2-12 uger. Facebookopslaget er således korrekt. Det er ikke sådan, at er indført et form for vaccinebevis for at deltage eller færdes i det offentlige rum, offentlig uddannelse, skole, offentlige jobs m.m.

Magnus Heunicke har dog ikke selv ønsket at svare på 180grader.dks spørgsmål.