Er du virksomhedsejer? Sådan får du flere kunder

Det kan både være spændende, men også udfordrende at være selvstændig. Særligt under disse tider, for næsten alle brancher.

We Digitize,

21/07/2020

Som et webbureau i Århus skriver, er der mange muligheder for, at sætte fart i din virksomheds digitale vækst, og måske netop fokusere på din digitale markedsføring, for at sikre sin virksomheds overlevelse, hvis der skulle ske noget lignende igen.


1.     Se marketing som en investering

Alt for mange selvstændige og direktører, der driver en virksomhed, ser ikke marketing som en investering i vækst, men derimod som en udgift. Dermed skal markedsføringen gerne være så billig som mulig. Resultaterne skal der kunne sættes to streger under, således at det er tydeligt for enhver at “investeringen” har været rigtig.


I dag er Facebook og Google stort set altdominerende indenfor online markedsføring, og dette er af en god grund. For udover, at du gennem disse medier, kan målrette din markedsføring direkte til din potentielle målgruppe, så giver Facebook og Google ligeledes en masse data til markedsføreren, så hun helt præcist kan se, hvor stort ROI, der er tale om. ROI betyder Return Of Investment.


Det giver mening, at mange virksomheder derfor bruger disse medier, fordi det bliver tydeliggjort, at marketingindsatsen betaler sig, og hvordan det fører til trafik på ens webshop eller hjemmeside.


Men dette fokus på effektiv marketing, der gerne skal virke med det samme, og hvor man kan se præcis hvor stort afkastet er, har desværre også en bagside.


Først og fremmest det faktum, at Google og Facebook tjener afsindig mange penge på netop virksomheder der skyder mange tusinder kroner efter annoncer. Alt i mens brugerne af medierne, uvidende forærer al deres data, som er det produkt som markedsføreren betaler for. Så længe du har Facebook downloaded på din telefon, giver du Facebook lov til at følge dig overalt på Internettet.


Hvis du i stedet for, at se marketing som en udgift, der er træls at bruge penge på, men derimod en investering i et stærkt brand, som kan øge markedsandelen over tid, vil din virksomhed hverken afhænge af hvor mange annoncekroner, du har råd til at spytte i disse konglomerater.


2.     Fokuser 60% på branding

Med medier som Facebook, Instagram, Google og YouTube er der kommet et øget fokus på den kortsigtede salgsaktivering, altså markedsføring, der giver effekt med det samme, og hvor resultatet kan ses i løbet af en uge.


Før disse mediers fremkomst skulle virksomheder have reklamer i tv, plakater i bybilledet og annoncer i dagbladene. Det var en dyr omgang, og ofte ramte man alt for mange mennesker, i forhold til hvem ens produkt var relevant for. Marketingindsatserne på disse slags kanaler, virkede både gammeldags og ineffektiv i forhold til annoncer på internettet.


Derfor fokuserer de fleste virksomheder i dag kun på kortsigtet salgsaktivering, og det har haft konsekvenser for dem på lang sigt.


For kortsigtet salgsaktivering giver muligvis salg på kort sigt, men ikke på lang sigt. Derfor skal markedsføreren konstant lave indsatser på eksempelvis Facebook og Google, for at opretholde virksomhedens ROI. Men fordi man kun fokuserer på salg, bliver ens brand aldrig styrket, men derimod kun svækket. Både fordi man ender med, at blive et irritationsmoment for den potentielle kunder, men i ligeså høj grad fordi man ikke fokuserer på sit brands værdi.


En god tommelfingerregel, der er udarbejdet på baggrund af over 1000 cases på 30 år, bør man fokusere 60% på brand building og kun 40% på kortsigtet salgsaktivering.


Hvis man følger denne regel, sikrer man både et kortsigtet øget salg, men samtidig får man opbygget et brand, der øger salget på lang sigt.


At fokusere på branding betyder, at man også fokuserer på, at lave markedsføring på de mere traditionelle medier, såsom print og TV. Men der er også rige muligheder for, at reklamere eksempelvis på streamingtjenester eller få opbygget en følgerbase på sociale medier.


3.     Idéen dikterer medievalget

I dag er det i marketingverdenen kotume, først at tænke hvilke kanaler, man ønsker at markedsføre sig på, udfra den præmis, at man bør være tilstede, der hvor ens målgruppe befinder sig. Hvis man altså har et produkt, hvor målgruppen er unge teenagere, så er Tik Tok et ideelt valg og omvendt, hvis målgruppen er ældre, så vil Facebook egne sig bedst.


Det kan der helt sikkert også være en pointe i, men det er langt fra det vigtigste at være der, hvor ens målgruppe er tilstede.


Studier viser nemlig, at inden en person køber et produkt, har de allerede op til 3 forskellige brands i deres top-of-mind og halvdelen af gangene, ender man med at købe produktet fra en af disse brands.


Det er lige netop derfor, at det også er vigtigt at fokusere på brand building.


For at skabe sig et brand, der kommer i den potentielle kundes top-of-mind, handler det om at være kreativ i sin kommunikation og i sine kampagner. Man skal overgå målgruppens forventninger, og den idé som man finder frem til, kan derefter tilpasses medierne.


Hvis man arbejder omvendt, dræber man kreativiteten på forhånd og ofte får man lavet noget, der ligner alle andres.


Før i tiden indeholdt de mest effektive kampagner to forskellige medigrupper. I dag er det tal steget til mellem 4-7 forskellige mediegrupper, og her både moderne og traditionelle. Idéen for ens kampagne, skal altså alligevel kunne fungere på tværs af kanaler.


Det rette mix af medier, med fokus på 60-40 reglen giver de mest effektive kampagner, hvor man både som virksomhed vil opleve kortsigtet salg, men også opbygning af ens brand og dermed også øget vækst på lang sigt.