Dette har politikerne gjort for at støtte håndværkerbranchen

180Graders Redaktion,

02/06/2020

Gennem årene har politikerne gjort rigtig meget for at sikre arbejde for landets mange hårdtarbejdende håndværkere. Nogle af disse tiltag vil blive gennemgået i denne artikel, hvor vi også kommer med nogle bud på, hvorfor mange håndværkerfirmaer klarer sig godt netop nu. 

Indført det populære håndværkerfradrag

Er der noget danskerne elsker, så er det fradrag – og ikke mindst håndværkerfradraget.

Det famøse håndværkerfradrag giver den almene dansker mulighed for at få fradrag for en lang række håndværksydelser. 

Nedenfor bliver vilkårene kort ridset op:

  • Man kan få op til 12.500 kr. i fradrag pr. person pr. år (2020)
  • Det er udelukkende muligt at få fradrag for selve arbejdslønnen
  • Det udførte arbejde skal kunne dokumenteres (gem derfor fakturaer m.v.)
  • Fradragets værdi er omtrent 26 %
  • Det er muligt at få fradrag for energiforsyning, klimasikring, grønne ydelser m.v. 

skat.dk finder du en lang liste over fradragsberettigede håndværksydelser. Denne liste kan give dig svar på, om netop din opgave giver ret til fradrag. Det kan f.eks. være, at du skal have udskiftet vinduer, have monteret solceller på taget eller noget helt tredje. 

At indføre det omtalte håndværkerfradrag har virkelig gjort en forskel for håndværkerbranchen som helhed. Det har nemlig skabt rigtig mange arbejdspladser og vækst, hvilket i sidste ende gavner samfundet. Vi har fået flere klimavenlige boliger, ligesom vi kan glæde os over, at håndværkerfirmaerne sender rigtig mange penge i statskassen. 

Vil afsætte 30 milliarder kroner til grønne renoveringer

I maj 2020 kom det frem, at regeringen ønsker at afsætte ikke mindre end 30 milliarder kroner til grønne renoveringer. Disse penge vil være øremærket den almene boligsektor og vil med garanti give travlhed for landets håndværkerfirmaer. 

Lige nu står der omkring 72.000 boliger på venteliste til at blive renoveret. Der er altså rigtig mange danskere lejere, der får glæde af dette, hvis det bliver en realitet. Regeringen ønsker bl.a. at gøre noget ved de mange problemer med skimmelsvamp og fugt. Endvidere skal pengene gå til energirenovering – f.eks. i form af udskiftning af oliefyr osv. Energiforbedringer kunne også dække over komplet loftisolering og lignende tiltag. 

Indtil videre er der kommet følgende frem om tiltaget:

  • Der vil blive afsat 30 mia. kr. til grønne renoveringer
  • Pengene skal bruges i perioden 2020-2026
  • Planen er at renovere omkring 72.000 lejeboliger
  • Tiltaget skal gavne den almene boligsektor

Det er i øvrigt vigtigt at understrege, at der indtil videre kun er tale om et forslag. Folketingets partier skal først nå til enighed om en aftale, før der bliver sat noget mere konkret i gang. Indtil videre gælder det derfor bare om at krydse fingre. 

Bliver de politiske partier enige om at gennemføre føromtalte, så vil det utvivlsomt have stor betydning for håndværkerbranchen. Der vil nemlig i så fald blive gennemført betydeligt flere energirenoveringer end i en almindelig periode på 6 år. 2020-2026 kan derfor ende med at blive en rigtig god periode for de danske håndværkervirksomheder.