Benyt en boligadvokat for en tryg og sikker bolighandel

Alexander Hansen,

03/11/2020

Tiden, mens en bolighandel står på, er for mange både en god og stressende tid. At købe eller sælge en bolig er for mange lig med en ny begyndelse, og det er som regel både glædesfyldt og nervepirrende. Derudover er der mange ting, der skal være på plads, førend handlen kan gennemføres. I en bolighandel er begge parter oftest interesseret i, at handlen forløber på en måde, så begge parter føler, at de har fået det bedste ud af handlen. Både som køber og sælger kan der være mange usikkerheder forbundet med at indgå en handlen, men med en boligadvokat ved din side, får du en tryg og sikker bolighandel.


Giv dig selv en god oplevelse


Det skal helst være en god oplevelse at købe eller sælge en bolig. Der er mange usikkerheder forbundet med et boligkøb, og der kan opstå mange tvivlsspørgsmål undervejs, som kan være svære at finde svar på. Der kan eksempelvis slås tvivl om boligens tilstand, når man får stukket boligens dokumenter i hånden, og man knap nok ved, hvilken ende man skal starte fra. 

Sådanne tvivlsspørgsmål kan afhjælpes med en boligadvokat. En boligadvokat kan hjælpe dig med at gennemgå boligens dokumenter, hvori boligens forhold står beskrevet.


Det er blandt andet vigtigt at være opmærksom på, hvilke fejl og mangler boligen har, hvordan boligens energimærkning er, samt om der er større El- eller VVS-installationer, der skal udskiftes. Selvom en bolig udefra set kan være den ideelle bolig, så kan der ske det, at der er forhold ved boligen, som står beskrevet i dokumenterne, som simpelthen er for omstændige for dig, som køber, til at du vil gå videre med handlen. 


Hvis det er tilfældet, så er det en fordel at have et advokatforbehold, som sikrer dig, at du kan fratræde handlen uden at skulle betale godtgørelse til sælger. Det er ikke kun køber, der kan drage fordel af en boligadvokat. 


Når handlen skal gennemføres


Sælger kan med fordel benytte en skøde advokat, når skødet skal tinglyses. En skøde advokat sørger for at udarbejde skødet, hvori de nye forhold står beskrevet. Et skøde er et bevis på, at ejendommen nu retmæssigt tilhører køber. Når et skøde bliver tinglyst, så betyder det samtidig, at sælgers lån bliver aflyst, og købers lån bliver tinglyst. 


Det er ikke et krav, at det er sælger, der sørger for tinglysning af skødet, men det er oftest sælgers advokat, der varetager tinglysning af skødet. I teorien kan sælger selv stå for udarbejdelse af skødet, men det anbefales at få en skøde advokat til det, da der er mange formalia, der skal være plads. Det er samtidig lovpligtigt, at skødet bliver tinglyst. 


Når skødet er tinglyst og anmærkningsfrit, er det gyldigt, og det betyder, at handlen kan gennemføres. Når skødet er på plads, kan købesummens frigives, og overdragelsen af boligen kan efter aftalens forhold i købsaftalen begynde. Også her er det en fordel for køber at benytte en boligadvokat, da en advokat kan bistå med berettigelse af salget, hvilket vil sige, at advokaten sikrer, at handlen forløber som aftalt og underskrevet i købsaftalen.