Socialdemokrater forgylder hinanden på din regning: Selv skandaleborgmester får millionløn

Selv om man har haft store problemer med sin egen krisekommunikation, kan man stadig sikre sig en millionløn fra skatteyderne i et job, hvor samarbejdet med medierne er afgørende.
Jacob Bjerregaard, Foto: Steen Brogaard
Jacob Bjerregaard, Foto: Steen Brogaard

180Graders Redaktion,

13/02/2023

Vi skal ikke mange år tilbage, før et af de helt store politiske slagnumre fra Socialdemokratiet var, at antallet af konsulenter og politisk udpegede medarbejdere skulle nedbringes indenfor det offentlige. Programpunkter der dog ikke er blevet opfyldt efter Mette Frederiksen kom til magten i 2019, for efterfølgende er brugen af netop denne type af medarbejdere steget markant.

Således har en nylig opgørelse fastslået, at udgifterne til disse medarbejdere de seneste år er steget med omkring 3 milliarder kroner om året. Eller hvad der svarer til, hvad Mette Frederiksens regering forventer afskaffelsen af Store Bededag, vil give af indtægter til statskassen.

En del af forklaringen på de stigende konsulentudgifter kan findes i lønningerne, som de socialdemokratiske toppolitikere udbetaler til deres spindoktorer – hvis officielle titel er særlige rådgivere.

Ifølge aktindsigter opnået af Journalista.dk er udviklingen med ansættelserne af flere og dyre spindoktorer fortsat også efter den nye regerings tiltrædelse i december, hvilket ikke kun er tilfældet i forhold til Mette Frederiksen. For også menige ministre har foretaget ansættelser, som må anses for at være en dyr oplevelse for skatteyderne.

Det drejer sig eksempelvis om den socialdemokratiske skatteminister Jeppe Bruus, der tidligere på året ansatte partifællen Jacob Bjerregaard Jørgensen som spindoktor. Det på trods af, at Jacob Bjerregaard Jørgensen sommeren 2021 var en del af en større skandalesag, hvor han blandt andet blev beskyldt for at have misbrugt sin position som borgmester i Fredericia, til på en påfaldende måde at sikre sig en attraktiv byggegrund. Det hjulpet godt på vej af Fredericias daværende kommunaldirektør Annemarie Schou Zacho-Broe, som han havde et særdeles tæt forhold til.

Ifølge Journalista.dk kommer Jacob Bjerregaard Jørgensen årligt til at tjene minimum lige over millionen, når der sker medtagelse af pensionsindbetalinger fra Skatteministeriet.

Den tidligere borgmester har dog stadig et godt stykke op til aflønning, som Mette Frederiksen giver sin stabschef Martin Justesen. Han betales årligt over 1.5 millioner kroner af skatteyderne.

Oven i kommer både for Martin Justesen og Jacob Bjerregard Jørgensen muligheden for bonusser, som typisk for spindoktorer når op i 125.000 kroner.