K skifter kurs: Går nu ind for nationalt PFAS-forbud

De Konservative har ikke tålmodighed til at vente på et forbud mod PFAS i forbrugerprodukter på EU-plan.
Formand Søren Pape Poulsen og De Konservative mener nu, at der skal være et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i eksempelvis legetøj og kosmetik. (Arkivfoto).
Formand Søren Pape Poulsen og De Konservative mener nu, at der skal være et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i eksempelvis legetøj og kosmetik. (Arkivfoto).

Jens Asbjørn Bøgen,

13/04/2023

De Konservative vil have et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i forbrugerprodukter.

Det siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Dermed er De Konservative det første borgerlige parti, som går ind for et nationalt forbud i forbrugerprodukter såsom legetøj, kosmetik, smykker, møbler, husholdningskemikalier og hobbyprodukter.

- Nogle gange skal man gå foran. Ligesom Danmark gjorde, da vi forbød ftalater i legetøj for år tilbage. Nu har vi rejst en sag i EU, og det kan tage fem-ti år, og indtil da synes jeg, at vi skal gå enegang, siger Pape.

- Børn skal ikke udsættes for flere kemikalier end højst nødvendigt, og det bliver de i dag, hvis de bider i deres regnjakke eller bider i deres handsker, siger Pape.

Findes overalt

PFAS er en samling af kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne i alt fra produkter som brandslukningsskum til fødevareemballage.

SVM-regeringen arbejder for et forbud mod PFAS generelt på EU-plan. Regeringen vil desuden begrænse brugen af PFAS i Danmark.

I januar meddelte miljøminister Magnus Heunicke (S), at der indføres et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i brandslukningsskum. Det gælder fra 2024.

Meldingen kommer samme dag, hvor Folketinget skal førstebehandle et beslutningsforslag fra Enhedslisten om netop et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter.

Røde roser

Derfor er der også ros fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

- Stærkt, Søren! Så dejligt I bakker op, skriver hun på Twitter.

PFAS-stoffer er nyttige mange steder og bruges blandt andet til at imprægnere regntøj, så det bliver vandafvisende.

Men de er også skadelige. PFAS ophober sig i blod, organer og miljø og kaldes "evighedskemikalier", da de er svære at nedbryde. De mistænkes også for at øge risikoen for kræft.

I 2020 blev PFAS forbudt i fødevareemballage af pap og papir i Danmark, og Danmark og flere andre vil have et EU-forbud mod stofgruppen. Regeringen har varslet en national handlingsplan på området.

Kilde: /ritzau/