Alex Vanopslagh: Socialisme er ikke kuren mod coronakrisen

I ly af coronakrisen forsøger Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti at finde opbakning til et socialistisk forslag om at gøre vaccineproduktionen statsejet. Men det er den helt forkerte vej at gå, lyder det fra Liberal Alliances partileder.
Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance, på Folkemødet i 2019. (Foto: Johan Wessmann/News Øresund)
Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance, på Folkemødet i 2019. (Foto: Johan Wessmann/News Øresund)

Claes Kirkeby Theilgaard,

25/04/2020

Et forslag fra Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti (SF) om at gøre vaccineproduktionen statsejet, har fået Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh til tasterne.

I et debatindlæg i Berlingske går LA-lederen til angreb på socialismen, der ifølge ham slet ikke er løsningen på coronakrisen.

- Vaccineproduktionen i Statens Serum Institut blev solgt fra for nogle år siden – og endda til en sheik. Det har siden dannet grundlag for megen bagklogskab, skriver Alex Vanopslagh i indlægget.

- Det skete, fordi vaccineproduktionen var begyndt at give store underskud, og så langt man kunne se frem, ville det påføre staten yderligere tab selv at producere vaccinerne.

Spørger man Vanopslagh, vil det blot fortsætte med at være en underskudsforretning, hvis man flyttede vaccineproduktionen på statslige hænder.

Samtidig ville det være skatteyderne, der betalte regningen.

- Så kan vi enten betale for meget for vaccinerne eller dække underskuddet – det er jo bare skatteborgernes penge. De to partier mener jo som regel, at det ikke er fysisk muligt at effektivisere noget som helst i det offentlige.

Diskussionen om vaccineproduktionen går på, at den er "kritisk infrastruktur", der ifølge socialisterne derfor nødvendigvis skal ejes af staten.

Vanopslagh anerkender, at diskussionen om kritisk infrastruktur er vigtig. Men det handler snarere om, hvorvidt vi tillader, at udenlandske kræfter fra f.eks. Rusland eller Kina kan eje kritisk infrastruktur i Danmark, mener han.

- Men om staten skal eje den slags produktion eller ej, det brugte vi hele sidste århundrede på at afgøre, og svaret faldt ekstremt hårdt ud til markedets fordel, skriver LA-lederen, der runder af med blankt at konstatere:

- Det blev altså heller ikke i dag, at socialisme kunne bruges til noget.