Nu rammer rentechokket: 500.000 boligejere får dyrt 2023

Nogle risikerer at skulle betale 6000 kroner mere om måneden.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jens Asbjørn Bøgen,

08/02/2023

De voldsomme rentestigninger i 2022 kommer nu til for alvor at kunne mærkes i budgettet hos en halv million danske boligejere.

Renterne på boliglån er simpelthen eksploderet, og det betyder, at man nu risikerer at skulle forholde sig til en øget udgift på alt fra 1000 kroner til 6000 kroner alt efter lånetype og gældsstørrelse - og det er altså om måneden!

Det viser beregninger, Jyske Bank har lavet for B.T.

Helt præcist er det renten på F1-lånet, der er skudt afsted som en raket.

Den type lån bliver nemlig justeret i forhold til renten hvert år, og fra at have ligget på omkring 0,6 procent i 2022, er den nu mangedoblet til svimlende 3,6 procent.

Det betyder, at hvis du for eksempel har en gæld på to millioner kroner, så vil din månedlige udgift stige med godt 4000 kroner per måned, hvis du har afdragsfrihed.

Afdrager du på gælden, stiger din udgift med 1.884 kroner om måneden.

Farvel til det ekstra restaurantbesøg

Boligøkonom i Jyske Bank, Mikkel Høegh, advarer om, at det er en stigning, der vil gøre ondt.

"Der vil være en del husstande, som får et chok her, og som skal tilpasse deres udgifter rimelig markant for at kunne betale," siger han til B.T.

Han understreger, at vi før har set renter på dette niveau, men det usædvanlige er den hastighed, stigningen er sket med. Den er ikke set før, så nu bliver boligmarkedet for alvor testet i forhold til, hvor omstillingsparat det er.

Mikkel Høegh er dog ikke nervøs for, om folk bliver nødt til at gå fra hus og hjem, for låntagerne er godkendt til at sidde med fast rente. Derfor bør de også kunne klare merudgiften, hvis de ellers har disponeret rigtigt.

Det ændrer dog ikke på, at der vil være goder som restaurantbesøg, biografture, ferier og en masse andre ting, som kan blive nødt til at blive skåret fra.