Videnskaben har talt: Nedlukninger virker ikke

Økonomiprofessor Christian Bjørnskovs konklusioner understøttes af stadig flere videnskabelige undersøgelser andre steder i verden.

Lars Bjørknæs,

04/03/2021

Virker det at lukke hele eller store dele af et samfund ned, for at bekæmpe spredningen af coronavirus? Det er spørgsmålet fra Christian Bjørnskov, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, som han selv giver svaret på i en artikel på Punditokraterne.dk. Ifølge professoren er det chokerende simpelt :

- Der er ingen empirisk evidens for, at nedlukninger gør nogen gavnlig forskel".

Christian Bjørnskov har sammen med andre forskere gennemført studier studier for at skaffe viden om, hvorvidt nedlukning af samfundet på grund af coronapandemien faktisk medfører lavere dødelighed. Det ene studie drejede sig om effekten af de voldsomme nedlukninger i Nordjylland, det andet sammnelignede på tværs af forskellige lande.

Konklusionen fra økonomiprofessoren er, at nedlukninger større end i Sverige, har ingen eller kun ringe effekt på dødeligheden.

Konklusioner uden indflydelse på politikere eller epidemiologer herhjemme. Nærmest tværtimod, for som Christian Bjørnskov skriver på Punditokraterne :

- Mange mennesker er blevet voldsomt vrede over, at jeg og andre har tilladt os at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt en ekstremt indgribende politik med en regning, der løber op i flere hundrede miliarder kroner overhovedet virker. I dagens politiske miljø er det åbenbart næsten lige så kættersk som at spørge, om jorden drejer rundt i 1610'ernes katolske Italien.


Professor : Ingen effekt af nedlukningerne

Konklusionerne finder også støtte i et studie, udført af forskere fra først og fremmest det førende amerikanske universitet, Stanford. Forskerne herfra undersøgte konsekvenserne i England, Frankrig, Tyskland, Iran, Italien, Holland, Spanien, Sydkorea, Sverige og USA af de nedlukninger, der er foretaget i disse lande.

Undersøgelser der på Punditokraterne.dk får Christian Bjørnskov til at konkludere :

- Er man blandt dem, der tager empirisk forskning alvorligt - og det gælder tydeligvis ikke en del epidmiologer, der i stedet stoler blindt på uigennemsigtige computermodeller - er der således ingen empirisk evidens for, at nedlukninger gør nogen gavnlig forskel. Hvornår - om nogensinde - de indsigter også dukker op i dansk politik, er det store spørgsmål, men den nye viden skal ikke skjules for den danske befolkning.