Sygeplejerskernes næstformand lukker ned om gigantopkøb af Amazon-aktier: Spørg en anden end mig

Lige så stor lysten er til at kræve bedre løn- og arbejdsforhold for sig selv, lige så lille er lysten for Dorthe Boe Danbjørg til at tale om de kæmpe investeringer, hendes pensionskasse har foretaget i Amazon.
Pressefoto af Dorthe Boe Danbjørg, 2. Næstformand for Dansk Sygeplejeråd
Pressefoto af Dorthe Boe Danbjørg, 2. Næstformand for Dansk Sygeplejeråd

Lars Bjørknæs,

17/06/2021

Sygeplejerskerne er i disse dage på barrikaderne i forbindelse med, at 5.000 af Dansk Sygeplejeråds medlemmer forventes at strejke fra på lørdag. Det efter at de har sagt nej til en ny overenskomst, der ellers inklusiv pensionsindbetalinger fra arbejdsgiveren, ville have sikret en grundløn på 42.000 kroner om måneden.

Årsagen skal ifølge Dansk Sygeplejeråds forkvinde Grete Christensen findes i, at de offentlige arbejdsgivere er nødt til at sikre bedre arbejds- og ansættelsesforhold for hendes medlemmer. Således udtalte hun blandt andet tidligere på ugen i en pressemeddelelse :

- Arbejdsgiverne og politikerne bliver simpelthen nødt til at finde penge til både en bedre løn og nogle bedre arbejdsforhold, hvis de skal få lettet frustrationerne hos deres medarbejdere.

En udtalelse der står i skærende kontrast til, at PKA Pension, som sygeplejerskernes pensionskasse hører under, har investeret 848 millioner kroner i Amazon. Et verdensomspændende firma, berygtet for ikke kun at udbetale lave lønninger til sine ansatte, men også tilbyde dem kritisable arbejdsforhold.

Efteråret 2019 sendte PKA Pension en stor delegation til USA, for her blandt andet at besøge Amazon – en tur der stod pensionskassens medlemmer i omkring 2.5 millioner kroner.

Med på turen var næstformanden for Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, der derved fik mulighed for ved selvsyn at besigtige den ofte kritiserede virksomhed, da Amazon var en del af programmet.

Alligevel har hun ikke overfor 180grader.dk lyst til at kommentere på hverken turens pris, eller hvordan hun ser på investeringen på 848 millioner kroner i Amazon. Således skriver hun i en email meget kortfattet, at hun ønsker at andre skal udtale sig.