Fogh: Regulering af AI skal bygge på demokratiske værdier

Rasmussen Global og softwarevirksomheden Milestone Systems var værter for paneldebat, hvor Anders Fogh talte.
Anders Fogh Rasmussen stiftede i 2014 konsulentfirmaet Rasmussen Global. (Arkivfoto).
Anders Fogh Rasmussen stiftede i 2014 konsulentfirmaet Rasmussen Global. (Arkivfoto).

Ritzau Ritzau,

04/10/2023

Anders Fogh Rasmussen mener, at regulering af kunstig intelligens skal bygges op omkring fundamentale demokratiske værdier og beskyttelse af det enkelte menneskes privatliv.

Det fortæller den tidligere dansker statsminister for Venstre, tidligere Nato-generalsekretær og stifter af konsulentvirksomheden Rasmussen Global til Ritzau efter en paneldebat onsdag.

- På den anden side vil jeg også advare mod at overregulere. For hvis man forbyder en ny teknologi eller pålægger for kraftige restriktioner på udviklingen, så halter vi bagefter, siger han.

Anders Fogh Rasmussen påpeger, at så kan det ende med, at det bliver Kina eller andre, som ikke har demokratiske værdier, der udvikler den nye teknologi.

- Min konklusion er, at vi skal finde den rigtige balance. Vi skal regulere, men ikke overregulere, fastslår han.

Onsdag afholdt Rasmusen Global i samarbejde med den danskbaserede softwarevirksomhed Milestone Systems en paneldebat om brugen af kunstig intelligens, videoovervågning og ansigtsgenkendelse.

Blandt talerne var virksomhedens topchef, Thomas Jensen, den ledende digitalpolitikanalytiker hos tænketanken Policy Centre Europe, Andrea G. Rodríguez og direktør for infrastruktur, privatliv og sikkerhedspolitik hos erhvervsorganisationen DigitalEurope, Alberto di Felice.

På dagsordenen var lovregulering, risikovurdering og brugen af ansigtsgenkendelse via AI nogle af hovedpunkterne.

Thomas Jensen forklarede, at man med kombinationen af AI, ansigtsgenkendelse og videoovervågning eksempelvis vil kunne identificere folk på terrorlister eller andre eftersøgte.

Den identifikation vil politi eller efterforskningsenheder kunne bruge til at opspore mennesker, der udgør en stor trussel for samfundet.

Han lagde dog vægt på, at han selv kun vil være okay med brugen af teknologien på en måde, hvis ansigtsgenkendelsesdata blev slettet med det samme, når ens ansigt ikke matchede en eftersøgt.

Da Anders Fogh Rasmussen indledte paneldebatten, pegede han på en udtalelse fra den russiske præsident, Vladimir Putin.

- Den russiske præsident og jeg er uenige på ikke kun mange punkter men om næsten alt.

- Men han sagde for et par år siden, at den, der kontrollerer kunstig intelligens, kontrollerer verden. Da han sagde det indså jeg, at på det ene punkt er vi enige.

Kilde: /ritzau/