Alex Vanopslagh: Atomkraft kan sagtens være en del af løsningen

Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh mener, at atomkraft sagtens kan være en del af Danmarks energiløsning. Han opfordrer til at "fjerne vores bind for øjnene" for at tage et sagligt kig på atomkraftens muligheder herhjemme.
Alex Vanopslagh, Liberal Alliances partileder, taler på Folemødet i Allinge på Bornholm i 2019. (Foto: Johan Wessman/News Øresund)
Alex Vanopslagh, Liberal Alliances partileder, taler på Folemødet i Allinge på Bornholm i 2019. (Foto: Johan Wessman/News Øresund)

Claes Kirkeby Theilgaard,

10/01/2020

Debatten om atomkraft er for alvor blusset op igen. Blandt andet har den socialdemokratiske klimaminister Dan Jørgensen taget skarp afstand fra energiformen, mens Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund er gået i rette med klimaministeren med et forsvar for atomkraft, også kaldet kernekraft.

Nu melder også Liberal Alliance sig ind i debatten.

Partiets leder Alex Vanopslagh skriver i et Facebook-opslag, at "kernekraft sagtens kan være en del af løsningen".

Han indleder sit opslag med et historisk tilbageblik på atomkraft i Danmark:

- Tilbage i 1985 besluttede et flertal i Folketinget, at kernekraft ikke skulle være en del af den danske energiforsyning. En af konsekvenserne af den beslutning blev, at vi byggede langt flere kulkraftværker end i mange andre lande, og at vi forskede langt mindre i mulighederne i kernekraft.

I dag mener Alex Vanopslagh derimod, at det er på tide at få taget "et sagligt kig" på atomkraftens muligheder.

- I dag kan vi se, at kernekraften meget vel kan være en del af løsningen på klimaudfordringerne, fordi den kan levere meget store mængder energi – helt uden CO2-udledning til andet end byggeriet af værkerne.

- Bare et enkelt kraftværk som det svenske Ringhals producerer 3950 MW. Det svarer til lige så meget energi som 6-7 store danske havmølleparker til sammen – og anlægget producerer vel og mærke både når vinden blæser og solen skinner, og når ingen af delene er tilfældet, skriver han.

Vanopslagh påpeger, at Danmark allerede får en del af sit energiforbrug fra atomkraft - den del af energiforbrugt kommer bare fra vores nabolande. Dermed er beslutningen fra 1985 allerede undermineret, mener han.

- Det er jo allerede i dag sådan, at ca. 3 pct. af vores energiforbrug kommer fra svensk og tysk kernekraft. Så lad os da stå ved at beslutningen fra 1985 reelt er udvandet, skriver Liberal Alliance-lederen og fortsætter:

- Og lad os seriøst vurdere om den teknologiske udvikling og klimaudfordringerne kalder på, at vi genovervejer beslutningen fra dengang. I første omgang ved at se på, hvad øget dansk forskning i kernekraft kan gøre os klogere på.

Alex Vanopslagh slutter af med en opfordring om at "fjerne vores bind for øjnene", når det kommer til atomkraft og energiformens muligheder herhjemme.

- Jeg har tidligere sagt, at Liberal Alliance ikke fører klimapolitik med bind for øjnene. Det gælder også ift. de teknologier, som kan være med til at sikre en mere grøn verden.

- Lad os fjerne vores bind for øjnene og tage et sagligt kig på kernekraftens muligheder. Det skylder vi næste generation.