Over 20.000 døde: Kontroversielt magasin gør grin med jordskælvet i Tyrkiet

Det er ikke første gang, magasinet er kommet i vælten for sin satire.
Foto: VOA, Public domain, via Wikimedia Commons
Foto: VOA, Public domain, via Wikimedia Commons

Jens Asbjørn Bøgen,

11/02/2023

I februar 1957 kom TV-personligheden Steve Allen med en udtalelse magasinet Cosmopolitan, som skulle vise sig at danne grobund for mange fremtidige komikeres karriere.

Allen forklarede nemlig, at han mente, at humor kunne udtrykkes som en matematisk formel således:

Tragedie + tid = humor.

Om man er enig med Allen eller ej, så har mange komikere siden taget udtrykket til sig, og der findes bunker at jokes om menneskelige tragedier som Titanics forlis, Anden Verdenskrig og kendte personligheders tragiske død.

Og så er spørgsmålet jo så, hvor lang tid, der skal gå efter en tragedie, før man kan tillade sig at gøre grin med det, der er sket - men de fleste vil nok være enige om, at satiremagasinet Charlie Hebdo overhovedet ikke har ventet længe nok med en af deres nyeste tegninger.

Det franske magasin oplever nemlig i disse dage en regulær shitstorm på de sociale medier, efter en tegning og et citat har gjort grin med jordskælvet i Tyrkiet og Syrien, hvor mere end 20.000 mennesker indtil videre er bekræftet omkommet.

Det skriver flere medier, blandt andre B.T..

Baggrunden for joken

Tegningen, som du kan se længere nede i artiklen, er faktisk blevet brugt før af Charlie Hebdo. Den forestiller en række ødelagte bygninger og huse og blev oprindeligt brugt i forbindelse med satire om en konflikt i området.

I 11 år har de Tyrkiet og Syrien, som begge blev ramt af jordskælvet, nemlig bekriget hinanden på grund af uenighed om, hvilket land området hører til.

Tegningen er altså genbrug fra Charlie Hebdos side, men teksten er til gengæld ny - og det er den, der for alvor har fået internettet op i det røde felt.

Magasinet har nemlig skrevet: "Nu behøver man ikke at sende kampvogne til området længere."

På de sociale medier bliver Charloe Hebdo bestormet af rasende brugere, der kalder satiren umenneskelig, uanstændig og grusom.

Og det er faktisk ikke første gang, Charlie Hebdo er kommet i massivt stormvejr efter en upassende joke.

Sagsøgt af italienere

I 2016 ramte et jordskælv den italienske by Amatrice, og næsten 3000 mennesker mistede livet.

Her udgav Charlie Hebdo en tegning af ofrene, hvor de var afbildet som pasta, og det resulterede i et sagsanlæg fra indbyggerne i Amatrice.

Sagen gik i gang ved en parisisk domstol tilbage i oktober 2020, men den er endnu ikke afsluttet.

I 2015 blev redaktionen på Charlie Hebdo udsat for et terrorangreb, hvor bevæbnede mænd trængte ind på redaktionen og dræbte 12 mennesker. I 2020 blev 14 mennesker dømt for medvirken til angrebet på magasinets reaktion og en jødisk marked, tre af de dømte var stadig ikke blevet fanget og blev altså dømt in absentia.