Danmarkshistoriens dyreste dame

Efter blot ét år ved magten bør der ikke herske nogen tvivl: Mette Frederiksen er Danmarkshistoriens dyreste dame, skriver Claes Kirkeby Theilgaard i dagens leder.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

20. august 2020

Det er kun et år siden, at Mette Frederiksen blev statsminister og satte sig til rette i magtens varme stol. Desværre skulle der heller ikke mere til end et enkelt år ved magten, før konsekvenserne af hendes socialdemokratiske politik stod klart: Mette Frederiksen tegner efter ét år til at blive Danmarkshistoriens dyreste dame. Og du kommer til at betale regningen.

Da Mette Frederiksen og hendes socialdemokratiske kumpaner fik overdraget nøglerne til Statsministeriet fra Lars Løkke Rasmussen og Venstre, fik de også overdraget et stort økonomisk råderum på 11 milliarder kroner frem mod 2025.

Et råderum, der var en konsekvens af den økonomisk ansvarlige politik, som der blev ført under den blå regering. Og et råderum, der nu stort set er forsvundet efter det år, hvor Mette Frederiksen har styret slagets gang. Frem mod 2025 er der nu kun 3 milliarder kroner tilbage. Ser man mod 2030 er der 5 milliarder kroner. 

Det viser beregninger fra CEPOS foretaget for mediet Mandag Morgen.

Nej, råderummet er ikke blevet spist af de hundredevis af milliarder på hjælpepakker under nedlukningen af det danske samfund. Dels er hjælpepakkerne midlertidige og dels er de finansieret af lån med en lav rente.

Det er ene og alene Mette Frederiksen og hendes socialdemokratiske regering der bærer skylden for, at der næsten ingen penge er tilbage på kistebunden.

Fordeler man de 5 milliarder over ti finanslove, er der altså kun en halv milliard at lege med hvert år. De penge skal række til at indfri Mette Frederiksens valgløfter om enormt høje og arbitrære klimamål, ret til tidligere pension for Arne og andre “nedslidte”, bedre normeringer i skoler, børnehaver og på plejehjem og et generelt løft af udgifter til velfærdssektoren.

Lad det være sagt med det samme: det er en umulig opgave. Derfor vil skatterne stige. Og de er faktisk steget hele sytten gange under Mette Frederiksens regering. Alt tyder på, at det kun bliver værre. 

Da den socialdemokratiske regering præsenterede sit udspil til tidlig pension, var det også med klar besked om endnu flere skattestigninger. Mon ikke, danskerne kan forvente at skulle blive flået yderligere i den kommende tid, hvis Socialdemokratiets andre valgløfter også skal indfries?

Foreløbigt har danskerne også skulle finde sig i, at vi fremover skal betale 4,5 milliarder kroner mere til EU - hvert år. Dermed stiger den årlige regning til hele 24,5 milliarder kroner. Mette Frederiksen havde endda frækheden til at omtale denne voldsomme stigning som en “rabat” til os danskere. Normalt når man får en rabat, så sparer man penge. Men ikke i Mette Frederiksens univers.

Med Mette Frederiksen har vi fået en historisk uansvarlig statsminister, der er villig til at ødsle danske skattekroner væk - og når hun løber tør for penge, har hun allerede vist sig villig til blot at indkræve flere fra danskerne. 

Efter blot ét år ved magten bør der ikke herske nogen tvivl: Mette Frederiksen er Danmarkshistoriens dyreste dame. Tænk blot på, hvor galt det kan gå, hvis hun får lov at sidde meget længere.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.