Russisk ydmygelse: Så ynkelig var paraden på "Sejrsdagen"

Det ukrainske forsvar var ikke sene til at stikke til den russiske invasionsmagt.
Foto: Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
Foto: Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Jens Asbjørn Bøgen,

10/05/2023

D. 9. maj bliver i Rusland betragtet som den måske vigtigste dag hvert år.

Det er nemlig den dag, man fejrer sejren over nazisterne under Anden Verdenskrig, og det sker med pomp og pragt, tusindvis af soldater, kampvogne, avancerede militærsystemer og overflyvninger fra forskellige russiske militærfly.

For godt nok skal dagen også bruges til at hylde fortidens helte, men det russiske styre ser det også som en mulighed for at vise landets militære kapacitet frem for både befolkning og omverden.

Men efter snart 15 måneders krig i Ukraine, er Ruslands militær ikke ligefrem i topform - og det var den årlige parade i Moskva et tydeligt eksempel på.

Markant mindre end sidste år

Uafhængige medier og analytikere er nået frem til, at der i årets parade deltog cirka 8000 personer og 51 militære køretøjer. Den traditionelle overflyvning var blevet aflyst, officielt af sikkerhedshensyn.

Det lyder måske ikke som en lille parade, men når man sammenligner med de forgangne år, kan man hurtigt se, hvad eksperter og analytikere mener, når de kalder årets parade en ydmygelse af Rusland.

Sidste år deltog 11.000 personer i paraden, ligesom 131 køretøjer tog vejen forbi tilskuerne i den russiske hovedstad. Der var også planlagt en overflyvning med 75 fly, men den blev aflyst i sidste øjeblik, officielt på grund af dårlige vejrforhold.

Men det mest bemærkelsesværdige er antallet af kampvogne. For det var et overskueligt antal, der deltog i årets parade:

En.

Og det er ikke det vildeste. Den enlige kampvogn var nemlig af typen T-34, som første gang blev produceret i 1940.

Der er tradition for, at en af disse kampvogne deltager i paraden, men den plejer at være flankeret af moderne og langt mere slagkraftige modeller. I år var den imidlertid helt alene, kun flankeret af let pansrede militære køretøjer.

Mange eksperter og analytikere vurderer, at årsagen til den skrabede parade på Sejrsdagen skyldes de massive tab af både personel og militært isenkram, russerne har lidt som følge af landets invasion af Ukraine.

Det ukrainske forsvar var da heller ikke sene til at stikke til den russiske selvforståelse - se bare i videoen herunder.