Fattig kommune skærer ned over alt – mens 16 embedsmænd får mindst million kroner i årsløn

Samtidig med at der bliver skåret ned, har Lolland Kommune store lønudgifter til sine ledende embedsmænd.

Lars Bjørknæs,

21/04/2021

Vi skal ikke mange år tilbage, før ”På røven i Nakskov” var et hit på TV2. I serien kunne man følge en række udfordrede indbyggere på Lolland, der af den statslige tv-station samtidig blev fremstillet som et sted, hvor der var udtalte sociale og økonomiske problemer.

Serien var så stor en succes, at der efterfølgende kom en opfølger under titlen ”Stadig på røven”. Men det er dog langt fra alle dele af Lolland og hovedbyen Nakskov, hvor der er udtalte sociale og økonomiske problemer.

For som det fremgår af aktindsigter 180grader.dk har fået adgang til, har Lolland Kommune et budget for sine toplønninger, der klart overgår omkringliggende kommuner.

Vel og mærke ikke kun for kommunaldirektøren og resten af Lolland Kommunes direktion, men også for ledere på et niveau, hvor der ellers normalt er langt til millionlønningerne.


Store lønninger samtidig med kraftige nedskæringer

Således oplyser Lolland Kommune i aktindsigten, at 16 af dens embedsmænd i 2020 havde en samlet aflønning på over 1 million kroner. En indtjening der ud over den almindelige bruttoløn også inkluderer pensionsindbetalinger fra arbejdsgiveren og eventuelle bonusser, men ikke fratrædelsesgodtgørelser.

Højest lønnet var måske ikke så overraskende kommunaldirektøren, der ifølge andre aktindsigter 180grader.dk har fået adgang til, havde en samlet indtjening i 2020 på 1.916.831 kroner – hvilket reelt svarer til landsgennemsnittet for kommunernes øverst placerede embedsmand.

Med 16 medarbejdere med en samlet indtjening i 2020 på mindst 1 million kroner, placerer Lolland Kommune sig klart over, hvad der eksempelvis gør sig gældende i nabokommunen Guldborgsund. Her oplyser kommunen, at det er 10 af dens medarbejdere, der sidste år sikrede sig over 1 million kroner i samlet indtjening.

Lønningerne i Lolland Kommune skal desuden ses i forlængelse af, at den de seneste år har været igennem en række nedskæringer. I 2020 drejede det sig blandt andet om de lokale biblioteker, som måtte holde for, da sparekniven blev svunget.