Nationalbankdirektør: Kvindekvoter kan blive nødvendige

Nationalbankdirektør Lars Rohde har hidtil ikke kastet sig ind i ligestillingskampen, men i et stort interview med Berlingske tager han nu bladet f...
Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Nationalbanken
Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Nationalbanken

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/12/2019

Nationalbankdirektør Lars Rohde har hidtil ikke kastet sig ind i ligestillingskampen, men i et stort interview med Berlingske tager han nu bladet fra munden. Her erklærer han, at det står skidt til med ligestillingen i Danmark.

Lars Rohde mener ikke, at vi er lykkedes med ligestillingen i hverken den offentlige eller private sektor, og han mener at det står særligt slemt til med kvinder i ledelse.

Han taler for, at mænd skal tage mere barsel og at tvungen barsel kan være vejen frem. Samtidig åbner han op for, at kvindekvoter kan blive en nødvendighed.

Tvungen barsel til mænd

"Min personlige holdning er, at hvis man ikke laver tvungen barsel til mænd, og på den måde gør det attraktivt for mænd at tage barsel, så kan vi lige så godt glemme den her ligestillingsdebat. For det er ret afgørende", siger nationalbankdirektøren til Berlingske.

Lars Rohde vil gerne have, at Danmark lever op til EU-direktivet om to måneders øremærket barsel til mænd inden 2022.

Han er endda villig til at gå endnu længere, end EU påbyder - også selv om det er "radikalt".

Kvindekvoter er en "falliterklæring" - men kan blive en nødvendighed

Lars Rohde hæfter sig i interviewet ved, at der ifølge ham er store danske virksomheder, hvor direktioner og bestyrelser er "stort set er klinisk renset for kvinder".

Det er ifølge nationalbankdirektøren et problem, at der er for få kvinder i bestyrelserne og direktionerne i landets virksomheder. Derfor er han åben overfor at overveje kvindekvoter som en løsning.

"Jeg vil i hvert fald gerne genoverveje det. Jeg synes, at kvindekvoter er en falliterklæring, men det kan jo blive nødvendigt", siger han til Berlingske.

"Vi har først reel ligestilling, når der også er plads til dårlige kvindelige topchefer", siger Lars Rohde.