Mystik om regningen for Mette Frederiksens ukendte Grundlovssag: Ministerium kæmper med at finde den frem

Det er påfaldende svær opgave for Sundhedsministeriet at finde frem til, hvad skatteyderne betaler til en igangværende Grundlovssag anlagt mod statsministeren.

Lars Bjørknæs,

29/04/2021

 Når talen falder på Mette Frederiksen og overtrædelser af Grundloven, tænkes der normalt på Minksagen. Sagen tilbage fra sidste efterår, hvor Mette Frederiksen er under beskydning i forlængelse af nedslagtningerne af de danske mink - uanset den manglende lovhjemmel.

Men som 180grader.dk kunne afdække i marts, findes der faktisk allerede en igangværende Grundlovssag mod Mette Frederiksen omkring coronakrisen. Vel og mærke en sag, som statsministerens advokat, det private advokatfirma Poul Schmidt også kendt som Kammeradvokaten, på hendes vegne har forsøgt at få afvist i Københavns Byret. En anmodning der dog blev afvist af byretten, fordi den anså søgsmålet for ikke kun relevant, men også umiddelbart juridisk holdbar.

Retssagen er anlagt af Organisationen for Oplysning om Corona Virus COVID-19, der føres an af den tidligere læge Søren Ventegodt. Det overfor modparten, som på trods af at sagen er anlagt mod Mette Frederiksen, ledes af Sundhedsministeriet.


Åbenbart omfattende arbejde at finde frem til fakturaer

Overfor 180grader.dk har Søren Ventegodt tidligere udtalt, at der er tale om en lang række sager samlet under ét. Sagerne der har det til fælles, at de omhandler unødvendige restriktioner under coronakrisen :

- Formelt set har vi fem retssager, men de dækker 57 forskellige forhold for 57 forskellige personer, der er blevet krænket på forskellige måder i forhold til Grundloven. Vi kører sagen kollektivt for 57 personer, hvor vi har fået lov til at få deres torterstatning, dele torten med dem eller hvor de beholder torten selv. Vi samler sager ind, hvor folk oplever, at deres rettigheder er blevet krænket.

Et af de åbne spørgsmål i sagen er, hvad det foreløbigt har kostet skatteyderne, at Mette Frederiksen er blevet stævnet. Hvilket specielt skal ses i forlængelse af, at Kammeradvokaten de seneste år har været under beskydning for at have brugt sin på mange måder defacto-agtige monopolstatus, til at sende meget store regninger til det offentlige.

Om det også er tilfældet i sagen anlagt mod Mette Frederiksen, er dog en meget langsommelig proces at finde ud af. Siden vi første gang skrev om historien tilbage i marts, har vi krævet at få oplyst, hvor store fakturaer, Kammeradvokaten har sendt til Sundhedsministeriet i forbindelse med Grundlovssagen.

Men igen og igen har det lydt, at det tilsyneladende er et særdeles omfattende arbejde at finde frem til fakturaerne, som Kammeradvokaten har sendt. Det uanset, at sagen har kørt i mindre end et år.