Wall Street Journal (WSJ) har siden avisen så dagens lys tilbage i 1889 placeret sig som en af de helt store nyhedskilder, når det handler om væsentlige historier – uanset om det drejer sig som rent amerikanske eller internationale nyheder.
Det har gjort, at avisen i sin fysiske form findes i en rækker internationale udgaver, hvilket blandt andet vil sige en kinesisk.
Også af den grund må det anses for opsigtsvækkende, at WSJ indenfor den seneste uge har sat turbo på en historie, som specielt verdenssundhedsorganisationen WHO og store statsmedier som i Danmark eksempelvis DR, synes at have gjort meget for at undgå, overhovedet skulle blive et tema. Nemlig om coronasygdommen har sit udspring i et kinesisk laboratorium og ikke, som den officielle forklaring ellers har lydt igen og igen, blev spredt fra flagermus til mennesker via et marked i Wuhan.
Således skrev avisen i sin onlineudgave den forgangne uge, at amerikanske efterretningsoplysninger indsamlet under Trump-administrationen synes at dokumentere coronasymptomer hos ansatte på et laboratorium i Wuhan. Vel og mærke allerede tilbage i november 2019 på et tidspunkt, hvor sygdommen ellers endnu ikke skulle være brudt ud i den kinesiske storby.
Artiklerne hos WSJ har sat en stor debat i gang i det amerikanske, hvilket blandt andet også har omfattet CNN, der ellers de seneste år har positioneret sig som anti-Trump.
De amerikanske efterretningsoplysninger står i skærende kontrast til en undersøgelse, som WHO tidligere har udarbejdet omkring coronaens oprindelse. Her nåede organisationens udsendinge frem til, at det var meget usandsynligt, at coronaen skulle være startet andre steder end på Wuhan-markedet.
WHOs undersøgelse er dog blevet kritiseret fra en lang række sider, hvilket blandt andet skyldes, at verdenssundhedsorganisationen havde givet Kina ret til at nægte forskere adgang til landet, hvis ikke man fra kinesisk side ønskede dem. Ligesom WHO-delegationen reelt også blev nægtet adgang til de medarbejdere på Wuhan Institute of Virology, der kunne have oplyst om forskning i forhold til coronavirus. Det selv om at det var blandt disse medarbejdere, at der skulle have været coronasymptomer allerede det sene efter 2019.