Derfor er truslen fra coronavirus overvurderet

Thorbjørn Henriksen,

24/03/2020

Den 3. marts 2020 havde Sundhedspolitisk Tidsskrift en artikel med overskriften ”37 danskere døde af virus - influenzavirus. Så er corona værre?

Artiklen er skrevet af Maiken Skeem. Nedenstående er kopieret ind fra hendes artikel:

Eksperterne synes enige om, at COVID19-virus er en smule værre og mere smitsom end en almindelig influenza, men at dødeligheden ligger på nogenlunde samme niveau. Ifølge virolog og professor i biomedicin ved Aarhus Universitet, Søren Paludan, ligger dødeligheden for en almindelig influenza på omkring 0,1 procent i en sæson – hvor COVID19 ser ud til at ligge på et sammenligneligt niveau, nemlig på 0,3-2 procent. Han mener derfor også, at sundhedsmyndighedernes og mediernes reaktion er noget ude af proportioner, når det handler om håndteringen af COVID19:

”COVID19 ser ganske rigtigt ud til at være en smule mere smitsom og alvorlig end en almindelig influenza, men ikke noget, som står mål med de meget kraftige reaktioner, som vi ser lige i øjeblikket,” mener Søren Paludan. Han tilføjer, at man ikke bør ændre sin adfærd og ageren markant, men blot tage enkelte forholdsregler:

”Min anbefaling vil være, at man vasker sine hænder lidt hyppigere og mere grundigt end ellers – eller rettere som man bør gøre generelt. Derudover kan man måske trykke hænder lidt mindre,” siger han.

Og videre:

Også overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, maner til besindelse. Ifølge hende minder COVID19 mest af alt om en almindelig influenza:

”Der er for nuværende intet, som tyder på, at COVID19 opfører sig anderledes end en almindelig influenza,” siger hun.

Dog er sundhedsmyndighederne naturligvis klar til at skifte gear, hvis der skulle være behov for dette, understreger Gitte Kronborg.

Den 8. marts 2020 havde New York Post en artikel med overskriften ”Coronavirus going to hit its peak and start falling sooner than you think”.

Forfatteren var Michael Fumento, der gennem årtier har dækket diverse epidemier. Han konkluderer, at politikernes reaktion på coronavirus er fuldstændig ude af proportioner, når man sammenligner med almindelig influenza. 

Den 9. marts 2020 fik vi tillige følgende tweet fra Donald Trump:

”So last year 37,000 Americans died from the common Flu. It averages between 27,000 and 70,000 per year. Nothing is shut down, life and  the economy goes on. At this moment there are 546 confirmed cases of coronavirus with 22 deaths. Think about that!”

Donald Trump er efterfølgende vendt 180 grader, men ovennævnte ekspert fastholder, jf. interview med Michael Fumento den 18. marts.

Han fremfører bl.a., at Kina og Italien ikke er repræsentative for USA, da disse lande har en væsentlige større procentdel af ældre – og et generelt dårligere hospitalsvæsen.

Han mener Tyskland og England er mere repræsentative for USA – og tager man dette udgangspunkt vurderer han, at hvis USA intet gør, vil ca. 60 millioner amerikaner blive ramt af Coronavirus medførende ca. 22.000 døde, hvilket er indenfor rammen af almindelig influenza. 

Men har Michael Fumento ret? Først nogle hurtige overordnede officielle facts:

Dødelighedsprocenten:

For influenza: 0,01 %. For coronavirus: 3,5 %.

Dødelighedsprofilen:

Influenza og coronavirus har samme dødelighedsprofil. Rammer ældre og særligt svage personer hårdt.

Drabsmetode:

Både influenza og coronavirus dræber via det man kalder acute respiratory distress syndrome (ARDS). Blodet bliver ikke iltet grundet inflammation i lungerne.

Årligt antal døde:

Influenza dræber årligt ca. 400.000. Tallet for coronavirus er endnu ukendt.

Årligt antal smittede:

Ca. 400 millioner pr. år smittes med influenza. Tallet for coronavirus er ukendt.

Symptomer:

Influenza og coronavirus har samme symptomer. Feber, hovedpine, hoste og muskelsmerter. Ved influenza har man typisk alle symptomerne samtidig, hvilket normalt ikke er tilfældet ved Coronavirus.  

Behandlingsmetode:

Som udgangspunkt er hverken influenza eller Coronavirus behandlingskrævende, men er man hårdt ramt, er behandlingsmetoden den samme: respirator indtil kroppen selv har nedkæmpet sygdommen.

Vaccine:

Vi har vaccine mod influenza, men ikke mod coronavirus.

Inkubationstid:

For influenza er inkubationstiden 2 dage, mens den er op til 14 dage for coronavirus.

Smittefare:

Smittefare måles i det man kalder ”basic reproduction number”. For influenza er det tal 1,3, hvilket betyder, at man typisk smitter 1,3 andre personer. For coronavirus er det 2,3 – altså næsten dobbelt så højt.

Immunitet:

Har man fået influenza – og er blevet rask – vil man typisk udvikle immunitet, hvilket betyder, at man ikke umiddelbart efter kan blive smittet igen.

Coronavirus er tilsyneladende mere drilsk, da man kan blive smittet – og syg - flere gange efter hinanden.

Ad dødelighedsprocenten og dødlighedsprofilen:

Ifølge mainstream-medierne er dødstallene for coronavirus 35 gange større end almindelig influenza, hvilket lyder dramatisk. Men når man dykker nærmere ned i tallene, får vi et andet billede. Man beregner alene dødelighedsprocenten på baggrund af de faktisk registrerede syge. 

Man skønner ikke over de ikke-registrerede coronavirus-ramte som sandsynligvis er 10 til 30 gange større – og indregnes disse skyggetal falder dødelighedsprocenten nu pludselig fra omkring til 0,015 % - altså meget tæt på en almindelig influenza.

I Sydkorea, hvor man har foretaget omfattende testning, er dødeligheden nu registreret til under 0,6 %. Det skyldes selvfølgelig ikke, at dødeligheden i Sydkorea er meget lavere end i andre lande, men blot at man har et bedre statistisk grundlag.

På samme måde som influenza bliver nogen hårdt ramt af coronavirussen og andre meget lidt ramt. Mange har pt. coronavirus uden at vide det – og uden nogensinde at få det at vide – fordi symptomerne er så milde.

Dr. Mark Muligan udtalte på CNBC news, at coronavirus tilsyneladende rammer mere skævt end influenza. Unge sunde mennesker – og især børn – bliver typisk meget lidt berørt af coronavirus – så lidt, at de ofte ikke registrerer det.

Ældre og meget svage personer, bliver derimod ekstremt hårdt ramt af coronavirus, hvilket giver rod i dødsstatistikken. Det spiller sandsynligvis også ind, at mange patienter indledningsvist ikke fik den korrekte behandling på grund af kapacitetsproblemer.

Ad vaccine

Det er pt. ingen vaccine mod coronavirus – og ifølge diverse udmeldinger, kan en vaccine først være klar omkring 12-18 måneder.

Ad smittefare og immunitet

Det mest problematiske med coronavirussen er det man kalder basic reproduction number. For influenza er det 1,3, hvilket betyder, at en influenzapatient typisk smitter 1,3 personer. For coronavirus er tallet meget uklart, men jeg har læst tal på mellem 2,2 til 2,8 – altså næsten dobbelt så smitsomt som influenza.

Det kan give et kapacitetsproblemer for sygehusene, der ikke er gearet til den sygdomsfrekvens. Derudover taler man om manglende immunitet overfor coronavirus hvilket betyder, at man kan blive smittet flere gange lige efter hinanden.

Er man blevet raskmeldt efter en gang influenza, kan man ikke blive smittet igen umiddelbart efter. Derfor bliver vi max smittet med influenza én gang om året.

Omkring 0,1 procent i en sæson, hvor COVID19 ser ud til at ligge på et sammenligneligt niveau, nemlig på 0,3-2 procent. 

Eksperten Søren Paludan mener derfor også, at sundhedsmyndighedernes og mediernes reaktion er noget ude af proportioner, når det handler om håndteringen af COVID19:

”COVID19 ser ganske rigtigt ud til at være en smule mere smitsom og alvorlig end en almindelig influenza, men ikke noget, som står mål med de meget kraftige reaktioner, som vi ser lige i øjeblikket,” mener Søren Paludan. Han tilføjer, at man ikke bør ændre sin adfærd og ageren markant, men blot tage enkelte forholdsregler.

Sammenfatning:

Den overordnede konklusion må blive, at for almindelige personer – især børn – er coronavirus mindre problematisk end influenza. Dog er problemet – måske – at man kan blive smittet flere gange efter hinanden.

For ældre personer, personer over 70 år – og særligt syge personer – er coronavirus mere problematisk end influenza. Dødeligheden er her antageligvis 5 gange højere end almindelig influenza, men tallene er ekstremt upræcise – og dødelighedsprocenten falder konstant.

Det er dog enighed om, at de personer der er døde af coronavirus har haft så mange andre helbredsproblemer, at det næppe er rimeligt at give coronavirus hele skylden. Det er den akkumulerede effekt af flere sygdomme samtidig, der afstedkommer dødsfaldet, og coronavirussen får kun skylden fordi det er den sidst tilkommende sygdom.  

Reelt medfører coronavirussen blot en form for sygdomsmæssig hvidvask, hvor døden får en anden etikette. Hvis man indførte den arbejdsregel, at hvis coronavirussen kun har forkortet livet med 1 år eller derunder, er det ikke et reelt coronavirus-dødsfald, ville coronavirus-dødsfaldene antageligvis falde meget voldsomt.

Det er derfor min vurdering, at coronavirus er overvurderet – og regeringernes strategi til bekæmpelse af coronavirus er mindre hensigtsmæssig henset til, at coronavirus kun er et problem for en meget lille del af befolkningen.

Professor i epidemiologi ved Harvard Universitet Miguel Hernán anbefaler, at man går den stik modsatte vej. Han mener man bør isolere den lille del af befolkningen, hvor coronavirus er et reelt problem – og herefter sørge for, at alle øvrige del af befolkningen bliver smittet hurtigst muligt for at opbygge folkeimmunitet.

Som flere og flere smittes og bliver raske, stiger den samlede immunitet i befolkningen. Derved er det professor Miguel Hernáns faglige overbevisning, at sandsynligheden for at ældre og svage smittes bliver væsentlige mindre.