Afskaf racismeparagraffen og gør ytringsfriheden total

Søren Jørgensen,

22/08/2020

I et demokratisk samfund er det en fundamental rettighed, at alle borgere har ret til at tænke og ytre, hvad de vil. Filosofien bag den demokratiske tankegang er, at borgerne skal have mulighed for at blive inddraget i samfundsdebatten og derigennem have indflydelse på den retning, som samfundsviklingen skal have. Derfor indførte man i 1849 formel ytringsfrihed i Danmark, hvor det nu var muligt at ytre, præcist hvad man ville uden en forudgående kontrol. For nok fik vi ytringsfrihed i Danmark, men den var ikke total. Grundloven gav os nu mulighed for at ytre, hvad vi ville, men den slog samtidig også fast, at vi efterfølgende kunne blive straffet for vores ytringer, hvis de var lovstridige.


En af lovene, der gør det muligt at sanktionere over for borgernes ytringer, er straffelovens paragraf 266b – også kaldet racismeparagraffen. Racismeparagraffen har utvivlsomt de bedste intentioner, fordi den med sit mål ønsker at forebygge racisme og skabe et mere harmonisk samfund. Jeg kan naturligvis tilslutte mig racismeparagraffens mål, men jeg mener, at vejen derhen bør være en anden. Problematikken ligger i, at racismeparagraffen også rummer et element, der modarbejder den danske ytringsfrihed. Ved at give muligheden for at sanktionere over for ytringer, afskrækker man samtidig også folket fra at tænke og ytre, præcist hvad det har på hjerte.


I min optik kan vi med afskaffelsen af racismeparagraffen styrke vores ytringsfrihed og dermed den frie debat, der skal fungere som et våben mod racisme og anden diskrimination. Filosofien er, at en total udvidelse af ytringsfriheden styrker det frie ord og skaber et solidt grundlag for de argumenter, der skal bekæmpe racisme og diskrimination i den offentlige debat. Vi må forstå, at præmissen i et demokratisk samfund med ytringsfrihed, også er, at der kommer racistiske udtalelser. Dem skal vi ikke være bange for eller forsøge at censurere os ud af, men derimod benytte vores ytringsfrihed og tage kampen op og vinde på det bedste argument.


Racismeparagraffen hæmmer også retsstatens princip om, at alle mennesker har de samme rettigheder, og at loven er lige for alle. Den gode intention med racismeparagraffen er naturligvis, at vi igennem loven skal værne om og hjælpe vores minoritetsgrupper bedst muligt, men samtidig skabes det store dilemma også, at loven ikke bliver lige for alle borgere, og at udvalgte mennesker desværre bliver favoriseret over andre – og det kan heller ikke være i retfærdighedens ånd.


Racisme og diskrimination skal bekæmpes, uanset hvilken form det kommer i – og det gøres bedst ved, at vores ytringsfrihed bliver total, så vi har det bedst mulige redskab til at bekæmpe det i den frie debat. Hvis du også ønsker at støtte kampen mod diskrimination – så bak op om afskaffelsen af racismeparagraffen og vær med til at skabe et stærkere demokrati.


Hilsen Søren Würtz Vinther Jørgensen