Kan en dansk statsminister være FOR gammel?

I Danmark dog, har vi set adskillige glimrende danske politikere, stoppe den politiske karriere, da de, efter eget eller andres udsagn, var blevet for gamle

Jesper Steenstrup Vogelius,

28/07/2020

Kan man nogensinde blive FOR gammel, til at være minister i Danmark? Endda statsminister?

Poul Schlüter gik af som 64-årig

Anker Jørgensen gik af som 60-årig

Poul Hartling gik af som 61-årig

Knud Kristensen gik af som 67-årig

Vilhelm Buhl gik af som 64-årig

Hvorfor nævner jeg disse fem herrer? Hvorfor nævner jeg deres alder? Hvorfor denne rækkefølge?

Fordi disse fem er forhenværende statsministrene, fordi de alle gik af som 60+ årige, og fordi at de er listet fra den seneste statsminister til ældste. Men hvad er pointen så? Pointen er, at vi ikke siden Schlüter, har set en statsminister bestride posten som 60+ årig. På det seneste, er det tætteste vi er kommet på det, Poul Nyrup Rasmussen, der tabte til Anders Fogh Rasmussen som 58-årig, da han søgte at blive genvalgt. Derudover forsøgte hans efterfølger Mogens Lykketoft at blive statsminister som 59-årig i 2005, men heller ikke dette, blev til noget. Af nævneværdige ældre ministre, har vi set Per Stig Møller som udenrigsminister som 67-årig, vi har set Bertel Haarder bestride posten som kultur- og kirkeminister som 71-årig, Claus Hjort Frederiksen som forsvarsminister som 71-årig osv. Ikke siden systemskiftet, har der været en dansk statsminister på 70+ år. 

Til det amerikanske præsidentvalg i 2016, var begge kandidater, Hilary Clinton og Donald Trump, begge over 70 år. Ved det amerikanske præsidentvalg her i 2020, er situationen den samme. Trump, præsidenten er 74 år, og modstanderen Joe Biden er 77 år. Det lader ikke til, at man i USA, lægger særlig meget vægt på det med alderen – bare kandidaten er vis, troværdig, fornuftig, visionær og besidder lederinstinkt. Hvilket jo absolut, er den rette indstilling at have.

I Danmark dog, har vi set adskillige glimrende danske politikere, stoppe den politiske karriere, da de, efter eget eller andres udsagn, var blevet for gamle. Med de, tænker jeg på politikere som Uffe Ellemann-Jensen, Per Stig Møller, Mogens Lykketoft, Holger K. Nielsen, Karen Klint m.fl. 

Jeg synes dén holdning, uagtet politikerens politiske ståsted, uagtet politikerens politiske erfaring osv. er forkert at indtage. Jeg mener ikke, at man som sådan, kan blive for gammel til politik. Og slet ikke for gammel til at lede landet. Det lader til, at muligheden for at regere landet som 70+ eller bare 60+ er ved at komme længere og længere væk. Enten vurderer partierne at vedkommende ikke har nok folkelig opbakning (grundet alderen) ellers får de bildt politikeren eller den opstillede op, at de er for gamle. 

Men er det noget som helst tyngde i at vurdere en politiker for, for gammel? Nej, det mener jeg ikke. Jeg mener, at når man har gå-på modet, man har evnerne, man har viljen osv. at så er det da underordnet hvor gammel man er. Det kan ikke være rigtigt, at udsagnet om at ”træde til side, og lade de unge komme til” skal være uskreven lov, og almen rationalitet. Tværtimod, så er nogle af de dygtigste politikere trådt tilbage, ikke fordi de ikke kan, men fordi de selv, eller andre vurderede at de var for gamle. 

Hvis USA, England, Frankrig, Tyskland m.fl. kan have ledere på over 60, eller sågar 70, så kan vi da også. Der er da endda fordele ved det.