Her er vor tids allerstørste offentlige IT-skandale

Jacob Rosenberg,

28/01/2020

Du tænker måske på IT systemer fra SKAT eller andre sager fra de sidste 10 år, men det er peanuts i forhold til den såkaldte Sundhedsplatform, som er et IT-system indkøbt af Region Hovedstaden og Region Sjælland. 

Business casen er særdeles bekymrende, og som skatteborger må vi nu sige STOP! Casen er som følger: Indkøb og initial uddannelse 2,7 milliarder (MILLIARDER!!!). Hertil skal lægges et ukendt men 100% sikkert meget stort beløb i form af nedsat aktivitet, idet man simpelt hen ikke kan nå det samme som før. Dette er vist fra utallige hospitaler rundt i Verden, og der har i en meget lang periode også været nedgang i produktionen i de to regioner. Det ser dog ud til nu at være hentet igen, bortset fra nogle bekymrende ventetider for enkelte patientgrupper. Dette følger vi tæt i Regionsrådet, så der kan sættes ind de rigtige steder.

Man regnede med at kunne spare penge på lægesekretærer, men det er et tvivlsomt regnestykke. Man har fyret en del af dem, men også genansat en stor gruppe igen, da man ikke kan undvære dem i dagligdagen. Lægesekretærerne bliver nu sat til at sidde og tjekke lægernes registreringer og indtastninger (fordi læger ikke er gode til sådan noget), så man spørger sig selv, hvorfor sekretærerne ikke bare kunne varetage denne opgave fra starten af (som de altid har gjort). Hvorfor skal lægen sættes til at lave sekretærens arbejde, hvorefter sekretæren så dobbelt-tjekker, om lægen har gjort det rigtigt. Det er altså bimmelim dette her.

Hertil skal lægges ca. 1000 IT-medarbejdere bare i Region Hovedstaden, og et betydeligt beløb til løbende opdateringer og tilretninger af systemet. På de kliniske afdelinger er der frikøbt personale, som bliver nødt til at arbejde med tilretning af Sundhedsplatformen og oplæring af kollegaer, fordi systemet er så vanskeligt og ikke-intuitivt at anvende. Ved en hurtig hovedregning koster den årlige drift af Sundhedsplatformen (dvs. udover den astronomiske initiale udgift) i Region Hovedstaden et godt stykke over 700 millioner kroner årligt. Til sammenligning er de samlede driftsomkostninger for Region Midtjyllands EPJ 74 millioner kroner årligt! Vi betaler således i runde tal 10 gange så meget i drift i Region Hovedstaden som de gør i Region Midtjylland.

Der er lavet tilfredshedsundersøgelser blandt personalet, og resultaterne er alarmerende. Hele 67 procent af lægerne svarer, at de er enten utilfredse eller meget utilfredse med Sundhedsplatformen. Og det har ikke rykket sig i de nu mere end 4 år, som vi har haft systemet kørende. Det giver stof til eftertanke.

Så sagens kerne er følgende: Indkøb af et meget kostbart system og meget høje løbende driftsomkostninger samtidig med udtalt utilfredshed hos personalet. Halleluja. Det kan være svært at forholde sig til disse store tal med hver vores lille privatøkonomi, men glem ikke, at det er penge, som DU har betalt i skat og som DU skal betale i skat de kommende år. 

Løsningen er desværre ikke ligetil. Der er ingen tvivl om, at Sundhedsplatformen bør have en begrænset levetid, og der vil være mange fordele for personale og patienter, hvis vi kan have samme system i hele Danmark. Det vil imidlertid med de gældende regler kræve et nyt udbud, og man er jo ikke på forhånd sikker på, hvem der vil vinde et sådan udbud, så det kan være en farlig vej at gå. Det politiske flertal i Region Hovedstaden og Region Sjælland synes at holde krampagtigt fast i deres forkerte beslutning om at indføre Sundhedsplatformen, så det er nok svært at overbevise dem om det modsatte. Måske kan de dygtige jurister i ministerierne granske paragrafferne, så det alligevel vil være muligt at afskaffe Sundhedsplatformen og indføre samme system i hele landet. Med andre ord må Folketinget træde til. Man kan kun håbe.