Ytringsfrihed - men............

Den nu vidt berømte svenske kunstner Lars Vilks - hvis berømmelse måske hovedsagelig skyldes en forhånelse af Muhammed tegnet som hund - blev invi...

Ursula Overgaard,

17/02/2015

Den nu vidt berømte svenske kunstner Lars Vilks - hvis berømmelse måske hovedsagelig skyldes en forhånelse af Muhammed tegnet som hund - blev inviteret til at udstille i Danmark.

Spørgsmål: Retfærdiggør påstanden af ytringsfriheden brugen af blasfemi. hån, spot,
latterliggørelse,terror, vold og drab?

Spiller offentlig bespottelse og forhånelse af en guddom en større rolle end respekten for
menneskers liv?

Danmarks Riges Grundlov sikrer borgerne i Danmark VISSE grundlæggende, demokratiske rettigheder. Fx YTRINGSFRIHED, hvilket betyder, at man har ret til at udtale sig frit INDENFOR DE RAMMER, som den øvrige lovgivning sætter. Selvom vi har ytringsfrihed, er det i Danmark FORBUDT AT UDTALE SIG RACISTISK OM EN GRUPPE AF MENNESKER. - MAN KAN SIGE, AT VI HAR YTRINGSFRIHED UNDER ANSVAR. MAN MÅ ALTSÅ IKKE TRUE, HÅNE ELLER NEDVÆRDIGE MENNESKER PÅ GRUND AF DERES AFSTAMNING ELLER RELIGION.

DET ER STRAFFELOVENS § 266B, DER FORBYDER RACISTISKE UDTALELSER, MEN DEN BLIVER OFTE KALDT RACISMEPARAGRAFFEN. - Loven forbyder ikke udtalelser om enkeltpersoner, men kun udtalelser der rammer grupper af personer. Hvis en racistisk udtalelse omhandler en enkelt person, kan man altså ikke anlægge sag. I så fald er det straffelovens § 267, også kaldet INJURIELOVEN, der træder i kraft.

Danmarks Riges Grundlov § 77. Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.

Straffelovens §266 b (racismeparagraffen) Stk.1.

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund
af race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde, hæfte eller fængsel indtil 2 år.

Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed.

Kilde: