Dermed er klima- og energiministeren enig med de 14 energieksperter og forskere fra danske universiteter, forsknings- og analyseinstitutioner, der forkaster CEPOS’ rapport om dansk vindkraft. Rapportens konklusioner og beregninger er ifølge forskerne ukorrekte og misvisende.
Indtil videre er det kun den amerikanske kul- og olieindustri, der har jublet over CEPOS rapporten, der kritiserer dansk vindkraft. Det var således også den amerikanske lobbyorganisation for kul- og olieindustrien, IER, der bestilte og først offentliggjorde rapporten. IER inviterede senere CEPOS-direktør, Martin Ågerup, og rapportens forfatter, Hugh Sharman, til at rejse rundt i USA som deres gæster for at sprede budskabet om vindkraftens utilstrækkelighed.
Fejl på fejl i CEPOS rapport
Herhjemme har en gruppe af energieksperter og energiforskere samt uafhængige konsulenter imidlertid taget til genmæle, da de kunne konstatere, at rapporten er baseret på en forkert fortolkning af statistik og en udpræget mangel på forståelse af, hvordan det internationale elmarked fungerer.
De fastslår i rapporten ”Danish Wind Power Export and Cost”, at strømmen fra vindmøller udgør ca. 20 pct. af elforbruget i Danmark – og næsten alle 20 pct. forbruges i Danmark, da der kun eksporteres ca. 1 pct. eller derunder til udlandet. Dermed afvises CEPOS rapportens påstand om, at store dele af den danske vindmøllestrøm eksporteres til udlandet.
Gruppen bag rapporten har desuden gennemført en analyse, der viser, at danskerne kun betaler 1-3 pct. ekstra for el fra vindmøller i perioden 2004-2008. Desuden viser analysen, at vindmøllestrømmen faktisk reducerede danskernes elpriser en smule i 2008. Således viser energieksperternes og forskernes resultater, at CEPOS rapporten også på dette punkt er fejlagtig. CEPOS rapporten påstår nemlig, at vindkraften har været årsag til høje priser på el for de danske forbrugere. Det er langt fra sandheden.
Kan usandheder skade dansk eksport
CEPOS lemfældige omgang med fakta og deres rundtur i USA hvor de berettede om problemerne med vindkraft i Danmark, fik Mette Gjerskov, miljø- og klimaordfører (S), til at stille følgende spørgsmål til klima- og energiminister Lykke Friis:
"Mener ministeren, at det skader danske eksportinteresser, når den liberalistiske tænketank CEPOS spreder usandheder om dansk vindenergi i USA?"
Lykke Friis tog i sit svar afstand fra CEPOS rapporten:
”Jeg mener CEPOS rapporten ”Wind Energy – The Case of Denmark” giver et fortegnet billede af vindkraft. Jeg har i øvrigt ikke nogen mulighed for at vurdere hvilken effekt CEPOS’ rapport har for danske eksportinteresser.”
Tilbage står spørgsmålet, i hvilket omfang CEPOS’ rundrejse i USA har skadet dansk vindteknologieksport.