Venstre og Konservative: Hellere mere brugerbetaling end højere skat

En meningsmåling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, viser, at 39 procent af danskerne støtter mere brugerbetaling i den offentlig...

Ole Birk Olesen,

08/02/2010

En meningsmåling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, viser, at 39 procent af danskerne støtter mere brugerbetaling i den offentlige sektor, hvis der er underskud i den offentlige økonomi. 12 procent er villige til at spare på den offentlige service, for at få enderne til at hænge sammen, mens 43 procent vil lade et hul i økonomien finansiere at højere skatter.

I flere medier er det tal blevet udlagt som at "danskerne støtter højere skat", men den tolkning vender både de Konservative og Venstre sig imod.

"Den har medierne overfortolket, for der er jo et flertal, der mener noget andet," siger de Konservatives finansordfører, Mike Legarth, til 180Grader.dk.

Venstres politiske ordfører, Peter Christensen er helt enig:

"Grundlæggende er der jo flertal for andre løsninger end skatteforhøjelser, og jeg synes, at antallet af danskere, som ønsker mere brugerbetaling, er overraskende højt," siger han til 180Grader.dk.

Af de løsningsforslag, som Ugebrevet A4 har tilbudt de adspurgte at tilslutte sig, er de to regeringspartier da også klart mest lune på øget brugerbetaling, men både Peter Christensen og Mike Legarth påpeger, at reformer af arbejdsmarkedspolitikken ikke blev givet som en valgmulighed i undersøgelsen.

"Der findes stadig muligheder for at gennemføre tiltag indenfor arbejdsmarkedspolitikken og andre steder, og det vil vi komme med et bud på. Men hvis man tvinges til at vælge mellem højere skat og mere brugerbetaling, så vil jeg klart vælge brugerbetaling, fordi konsekvensen af højere skat er, at vi som land simpelthen bliver fattigere," siger Peter Christensen.

De Konservative er under alle omstændigheder tilhængere af mere brugerbetaling.

"Vi er enige i, at det er et af værktøjerne. Vi er ikke så langt, at vi kan sige, hvor der skal indføres brugerbetaling, men vi drøfter det internt, og vi har altid sagt, at vi ikke kan blive ved med at finansiere vores velfærdssamfund på samme måde, som vi hidtil har gjort. Vi er nødt til at tænke nyt og konstruere det på en anden måde. Et af elementerne er arbejdsmarkedsreformer, et andet er, at vi bliver nødt til at betale for ting, som vi i dag opfatter som gratis."

Blandt VKO-flertallets vælgere er opbakningen til øget brugerbetaling markant. 57 procent af de Konservatives vælgere, 56 procent af Venstres vælgere og 38 procent af Dansk Folkepartis vælgere går ind for mere brugerbetaling. Til sammenligning er det henholdsvis 17 procent, 26 procent og 21 procent af de tre partiers vælgere, som går ind for højere skat.

"Borgerlige vælgere er tydeligt bevidste om, at en af de store udfordringer, som Danmark har, er, at vi skal kunne konkurrere med andre lande, og der er det et problem at have en høj personskat," siger Peter Christensen til 180Grader.dk.

Kilde: