Vær med til kåringen af "Årets Idealist 2010" på fredag - se de indstillede her!

Tænketanken Cevea og Netavisen 180grader kårer igen i år i samarbejde med analyseinstituttet Interresearch a|s "Årets Idealist"

Ole Birk Olesen,

06/12/2010

Tænketanken Cevea og Netavisen 180grader kårer igen i år i samarbejde med analyseinstituttet Interresearch a|s "Årets Idealist". 

Prisen overrækkes ved en kåring, der finder sted fredag d. 10. december kl. 15 – 17 på PH-caféen på Halmtorvet, Kbh V. Programmet for kåringen ser således ud:


15.00 –  15.15: Velkomst ved Ceveas direktør, Jens Jonatan Steen, og 180Graders redaktør, Ole Birk Olesen.


15.15 –  15.45: Tale ved sidste års vinder, udviklingsminister Søren Pind (V).


15.45 –  16.30: Debat om frihed i Danmark i år 2010. Mellem Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen og Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll. Er friheden sat under pres i Danmark? Har vi sat systemet før mennesket? Har vi gjort staten moraliserende og kræver det virkelig dispensation at leve usundt? Og hvem er i virkeligheden de sande forkæmpere for de grundlæggende frihedsrettigheder? Er det de borgerlige eller de venstreorienterede, som bedst kæmper frihedens sag i dag?

16.30 –  17.00: Kåring af årets idealist.

Arrangementet er åbent for alle interesserede!

De indstillede til prisen er:

* Dokumentarinstruktør of journalist Christoffer Guldbrandsen for sit mod og vilje til afsløre forsvarsministerens spindoktor, Jakob Vinther, der leverede fortrolige oplysninger til TV 2 om den hemmelige udsendelse af jægersoldaterne til Irak. Guldbrandsen blev truet med injuriesagsanlæg og forsøgt karaktermyrdet af regeringen, men han har stået imod presset og forsvaret den uafhængige journalistik. Guldbrandsen har fastholdt, at magten skal stå til ansvar for sine forbrydelser. 


* Tidligere politibetjent Lars Kragh Andersen for at sætte sin overbevisning over sin jobsikkerhed. Lars blev landskendt i 2010, da han offentligt skrev, at han ikke ville være med til at visitere, ransage og straffe borgere, som ikke har gjort nogen noget ondt, men blot er i besiddelse af hash. Det endte med, at han måtte tage sin afgang fra politiet, men han gjorde det med god samvittighed. 

* Mattias Tesfaye, murersvend og faglig sekretær i 3F for ene mand at have sat nye udfordring med udviklingen af en arbejdende underklasse, "working poor", på dagsordenen i Danmark. Ved udgivelse af bogen "Vi er ikke dyr, men vi er tyskere", talrige foredrag, og ikke mindst daglige besøg de københavnske byggepladser har Mattias kæmpet for at danske håndværkere og offentligt ansatte i servicesektoren ikke skal blive til fremtidens underklasse.  

* Zenia Stampe, næstformand i Det Radikale Venstre, for at have stiftet Den Republikanske Grundlovsbevægelse, som vedholdende har kæmpet for at sikre Danmark en ny og tidssvarende grundlov skrevet af folket. Kampen handler om at afskaffe kongehuset og skrive en ny grundlov, hvor frihed vægtes højere end særstatus og nedarvede privilegier. 

* Filminstruktør Janus Metz Petersen for dokumentarfilmen ”Armadillo” om den danske deltagelse i Afghanistan. Filmen trak mere 100.000 danskere i biograferne landet og brød samtidig en række tabuer om krig, som kun de færreste helt forstår. Nuanceret og kritisk har Armadillo filmen brudt tavsheden og skabt en reel debat om Danmarks rolle og tilstedeværelse i Afghanistan. 

* Kulturredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten Flemming Rose for at have udvist stort personligt mod i kampen for ytringsfrihed. I sin nye bog ”Tavshedens tyranni” argumenterer han engageret for retten til at tænke, tegne og tale frit. Roses bog er både et studie i frygtens anatomi og rummer samtidig en vigtig diskussion af, hvordan mennesker kan leve i fred i en verden, hvor vi lever tættere og tættere. 

Debattør Katrine Winkel Holm for igen og igen at tale den almindelige mening imod i den offentlige ligestillingsdebat. Katrine er ikke bange for at sige, at mænd og kvinder ikke er ens, og at de derfor heller ikke behøver at være ligeligt fordelt i alle dele af samfundet. Og så slår hun et slag for kernefamilien og dens frihed til selv at bestemme, om mor skal gå hjemme eller gå på arbejde. I år udgav hun bogen "Rend mig i kødgryderne". 

Partileder Anders Samuelsen, Liberal Alliance, for at have holdt fast i sin idé om, at Danmark har brug for et engageret liberalt parti, mens politiske modstandere og politiske kommentatorer kaldte det helt håbløst, og meningsmålingerne lå på nul komma et eller andet. I 2010 kom så endelig gennembruddet, partiet ligger nu på 6-7 procent i meningsmålingerne, og ser ud til at være kommet for at blive. 

* Direktør Vibe Klarup Voetmann fra Dannerhuset, for sit ihærdige arbejde for bekæmpelse af vold mod kvinder. Med sin stemme i den offentlige debat har Vibe sat en stærk dagorden for en af samfundets svageste og mest undertrykte grupper. Hun givet en masse kvinder noget nyt at leve for, og hun har gjort bekæmpelse af vold mod kvinder til en folkesag.

Kilde: