Thornings A- og B-hold

Efterlønnen bliver et af valgets helt store debatemner, og muligvis afgøres valget på efterlønnen alene

Søren Søltoft Holmboe,

15/02/2011

Efterlønnen bliver et af valgets helt store debatemner, og muligvis afgøres valget på efterlønnen alene. Hos Liberal Alliance er vi ikke i tvivl; efterlønnen skal afskaffes. At betale raske mennesker for at forlade arbejdsmarkedet for derefter at modtage statsstøttede lommepenge, det er ligeså usolidarisk som det er tåbeligt.

 

 

 

ALLE HAR RÅD TIL EFTERLØN

 I en debat på deadline udtalte Helle Thorning, at alle har råd til at betale efterlønsbidraget på godt 5.000 kroner om året. Den arrogante holdning fra den socialdemokratiske statsministerkandidat viser i den grad, at hun har mistet kontakten med den målgruppe, som hun i virkeligheden burde repræsentere. Det økonomiske aspekt for den enkelte borger kan være en grund til, at han eller hun vælger efterlønsbidraget fra, men det vil Helle Thorning ikke høre tale om.

I virkeligheden er det mest interessante i denne udtalelse ikke, hvorvidt en borger har råd til bidraget eller ej. Det interessante er, at Helle Thorning i sin argumentation for efterlønnen faktisk går ind for en forsikringsordning, som ikke alle kan deltage i. Dette bekræfter hun med en udtalelse, som falder under interviewet, hvor hun siger  ”en forsikringsordning, som ikke alle tegner, er der ingen, der må få det? Det er jeg ikke enig i”

 

 

Med sin udtalelse, så nærmer Helle Thorning sig en accept af at oprette A og B-hold på efterlønsordningen, hun erkender, at det må være op til den enkelte, hvis han eller hun ønsker forsikring i forhold til efterløn, hvilket hun understeger med endnu en udtalelse ”enhver må jo så beslutte sig for om de vil udskyde… om de vil bruge nogle penge på at tegne sig til efterlønnen”. Det betyder, at Helle Thorning faktisk går ind for den enkeltes ret til at tegne en forsikring, uanfægtet om andre har råd til samme forsikring eller ej.

Dette underkender i den grad Socialdemokraternes argumenter imod private forsikringsordninger på sygeområdet. Helle Thornings modargument er, at alle har råd til efterlønsbidraget, det kræver bare, at man melder sig ind i en a-kasse og betaler 5.000 kroner om året, plus bidraget til a-kassen, hvilket beløber sig op i små 10.000 kroner om året.

Hvad havde Socialdemokratiets reaktion været, hvis regeringen havde sagt, at alle borgerne har råd til en privat sygeforsikring, enhver må jo beslutte sig for, om de vil bruge nogle penge på at tegne en forsikring eller ej. Bare fordi nogle ikke vil tegne forsikringen, hvorfor så nægte andre den mulighed? Samme retorik bare om en anden ordning!

 

I SENG MED FAGFORENINGEN PÅ DANMARKS REGNING

 Den virkelige grund til, at Helle Thorning så bistert forsvarer den minimalt selvfinansierede forsikringsordning, som vi kender som efterlønnen, det er helt entydigt for at tækkes fagforeningerne. Helle Thorning bevæger sig langt ud på den tynde is, når hendes argumenter FOR en ordning funderes i udtalelser, som kunne være hentet fra de borgerliges forsvar for sygeforsikringer eller for andre brugerbetalte velfærdsydelser.

I Liberal Alliance, mener vi ikke, at den danske statskasse skal finansiere efterløn til fagforeningernes medlemmer. Hvis fagforeningen mener, at efterlønnen er en fantastisk idé, så må de jo oprette en fuldt finansieret efterlønsforsikring, som deres medlemmer kan tegne. For at citere Helle Thorning, så har alle sikkert også råd til det, og enhver må jo selv beslutte sig for, om de vil bruge nogle penge på at tegne en fuldt finansieret efterlønsforsikring. En ting er sikkert: Danmark har ikke råd til at dele lommepenge ud til raske mennesker. For at bruge et gammeltkendt Socialdemokratisk argument, så kan man groft sagt sige, at det er usolidarisk, at de, som ikke har råd til at melde sig i en a-kasse og betale efterlønsbidrag, skal være med til at finansiere fagforeningsmedlemmernes badebilletter.

Søren Søltoft Holmboe

Folketingskandidat LA, Sydjylland

www.sorenholmboe.dk


Kilde: