Søren Pind: Jeg er et modigt valg

Venstres Søren Pind beskrev sin udnævnelse som rigets nye udviklingsminister som en modig beslutning af statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han...

Ole Birk Olesen,

23/02/2010

Venstres Søren Pind beskrev sin udnævnelse som rigets nye udviklingsminister som en modig beslutning af statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han efter overdragelsesforretningen i ministeriet blev interviewet af de omkringstående journalister.

”Det er et modigt valg, så jeg er glad for, at statsministeren har foretaget det og vurderet, at jeg kan bidrage,” sagde Søren Pind.

Ritzau: Hvorfor er det modigt?

”Der synes jeg næsten, at svaret giver sig selv – det gider jeg ikke bruge mange flere kræfter på.”

For et års tid siden kaldte du FN en snakkeklub, det beskyttede diktaturstater. Hvad betyder den holdning for dit forhold til udviklingsarbejdet?

”Min tilgang er den meget enkle, at verden efterhånden har brug for nye politiske strukturer. Pointen er den, at FN på mange måder ikke følger med den udvikling, som vi vil se verden gennemgå, og det bliver vi nødt til at forholde os til. Men når det er udlagt som om, jeg mener, at FN ikke skal eksistere, så er det forkert. Selvfølgelig er der brug for FN, men jeg mener også, at der er brug for andre internationale fora, f.eks. et demokratiernes sammenslutning.”

Jyllands-Posten: Vil du fortsætte i Mads og Monopolet?

”Ja, jeg har faktisk fået besked af Mads Steffensen om, at de har truffet den beslutning, at de gerne vil have mig til at fortsætte, og det har jeg så sagt ja til. Jeg har også besluttet mig for at fortsætte med at blogge. Carl Bildt blogger f.eks. hver eneste dag, så mon ikke det går. Uden sammenligning, skynder jeg mig lige at sige.”

Politiken: Vil du kunne yde bistand til et land som Zimbabwe med Mugabe i spidsen? Vil det ikke være i total modstrid med, hvad du står for?

”Foreløbig er programmet [Søren Pind rejser til Zimbabwe allerede på torsdag, red.] tilrettelagt sådan, at jeg ikke skal mødes med Mugabe, og det vil jeg gøre mit yderste for ikke sker. Til gengæld skal jeg mødes med Tsvangirai, som vi jo i Danmark bakker varmt op, og som jeg synes, der ligger et markant og vigtigt signal i at mødes med. Jeg er den første minister fra EU, efter at sanktionerne er blevet lempet lid, der aflægger et besøg dernede, og jeg synes, det er utroligt vigtigt, at vi markerer vores støtte til demokratibevægelsen i Zimbabwe. Hvis nøden så skulle tvinge mig til at mødes med Mugabe, så vil jeg ikke lægge skjul på, at det er mit synspunkt.”

180Grader.dk: Kan man få udviklingslande til at udvikle sig med udviklingsbistand?

”Ja altså, det mener jeg godt, at man kan, men derfor kan man godt føre en diskussion om, hvordan det skal ske. Personligt er jeg f.eks. meget optaget af en økonom ved navn Hernando de Soto, som har skitseret den problemstilling, at man i mange udviklingslande ikke har papir på ejerskabet til sin bolig og jord, og at de derfor ikke kan tage lån med sikkerhed i de værdier. Det gør, at hele fundamentet for den økonomiske udvikling er ikke-eksisterende. Det er jeg personligt meget optaget af at se nærmere på, og der mener jeg, at udviklingsbistand kan være hjælpsom i den sammenhæng.”

Der er blandt økonomer, der beskæftiger sig med udviklingsbistand, for øjeblikket meget snak om, at udviklingsbistand ikke hjælper på noget som helst, men blot er at hælde penge ned i stort, sort hul. Hvad siger du til det?

”Det er jeg jo i sagens natur uenig i.”

Er det fordi, du har fået den ministerpost, at du i sagens natur er uenig i det?

”Du kan tolke det, som du vil, men jeg har ikke til hensigt at komme med enorme programerklæringer lige nu. Så den diskussion vil jeg ikke tage i dag. Vi skal nok vende tilbage til det.”

Ekstra Bladet: Er du glad for at have fået en repræsentationskonto igen?

”Det tror jeg er et af den slags spørgsmål, vi springer over. Men som du ved, så bliver alting jo lagt åbent frem nu, så du får rig lejlighed til at kigge grundigt på det - og ikke efter fem år, men faktisk samtidig med, at det sker. Det er jo dejligt.”

Har du fejret det med en lille en sammen med Løkke?

”Høhøhø … Hold nu kæft, altså. Sikke noget pjat.”

Skal det forstås som et nej?

”Det er sandt nok, at da de nye ministre blev modtaget i Statsministeriet, der blev der – som traditionen foreskriver – serveret et glas champagne. Så kan du jo definere det, som du vil,” sagde Søren Pind.

Kilde: