Slut med pynteministre er godt nyt for ligestillingen

Støvet har lagt sig efter ministerrokaden, og vi kan begynde at se, hvad den vil betyde for dansk politik

Merete Riisager,

11/03/2010

Støvet har lagt sig efter ministerrokaden, og vi kan begynde at se, hvad den vil betyde for dansk politik. Ikke meget, er det første indtryk, man får. Bortset fra Søren Pind er udnævnelserne ikke spektakulære.

En ting springer dog i øjnene. Lars Løkke har fjernet ”pynteministrene”. Løkkes forgænger Anders Fogh havde en strategi på ministerområdet, der betød, at kun nogle ministre havde reel magt. Andre blev blot sat til at administrere et område og påkalde sig så lidt opmærksomhed som muligt.

Disse personer – her kaldet ”pynteministre” – udtalte sig til pressen med blanke blikke og opmærksomheden rettet mod den indre manual, de angiveligt havde modtaget. Pynteministrene blev til tider bragt ud af fatning – det sker nemt, når man er sat til at styre et skib, hvor navigationen klares via fjernstyring. Eksempler på pynteministre er Carina Christensen, Ulla Tørnæs og Eva Kjer Hansen – bemærkelsesvist nok alle kvinder.

Uden at kende den tidligere statsministers motiver, kan man gætte på, at disse tre havde til opgave at være lodder på kønsfordelingsvægten og derudover havde meget få opgaver som aktører i den samlede regering. De tre kvinder, der måtte bære den tung byrde at udfylde et erhverv uden at have egentlig magt og uden at blive taget seriøst af deres egen stab og af medierne, har alle måttet forlade ministerposterne efter den seneste rokade.

Ministerstolene er blevet besat af både mænd og kvinder, hvoraf ingen indtil nu ser ud til at sidde til pynt. Der er altså håb for, at de kvinder, der sidder i ministerstolene nu, og som kommer med kompetencer, egne idéer og licens til at fremføre dem, gør op med pynteministrenes æra. Det er godt nyt for ligestillingen, når kvinder besidder landets fremmeste poster, fordi de kan noget og ikke fordi de er kvinder.

Kilde: