SKATs ufine metoder

Noget tyder på, at SKAT vurderer husgrunde for højt

Casper Strunge,

25/02/2015

Noget tyder på, at SKAT vurderer husgrunde for højt. En række eksempler fra kommunerne omkring København viser, med al tydelighed, at SKAT sniger sig udenom skattestoppet fra 2001 for at fylde den slunkne kasse op.

Tårnhøj boligskat

Jeg bor i Lyngby-Taarbæk Kommune, og betaler her, som alle andre, en tårnhøj boligskat, den såkaldte grundskyld. Pengene bliver opkrævet af kommunen men sendt direkte videre til staten og andre kommuner via udligningen mellem kommunerne. Kommunen forsøger at sænke grundskylden, men også dette skal vi borgere betale for, da vi indirekte bliver straffet af staten på bloktilskuddet, hvis grundskylden nedsættes, og vi derfor ender med en ekstraregning.

Nu viser det sig, at SKATs opfindsomhed åbenbart ikke kender grænser, for mangler man indtægter det ene sted, så justerer man bare lidt på tingene og får indtægter et andet sted. I 2001 vedtog den borgerlige regering et skattestop der satte en stopper for ejendomsværdiskatterne, men ingen havde på det tidspunkt tænkt på, at grundskylden kunne blive en endnu mere ødelæggende skat for boligejerne.

Eksempler

Jeg har gennemgået tallene for en række almindelige ejendomme i Gentofte og Lyngby. Hvor jeg har taget de enkelte ejendomsvurderinger fra år til år og iagttaget de mønstre der måtte dukke op i tallene. Og jeg havde ikke søgt længe inden, jeg kunne konstatere, at der er et mønster der går igen i vurderingerne. Efter skattestoppet vurderes grundene højere og højere, mens husenes værdi ikke udvikler sig. Så SKAT mener altså, at husene bliver mindre og mindre værd (i forhold til den normale prisudvikling), og grundene bliver mere og mere værd – mærkeligt!

Det første eksempel er en ejendom på Fuglevadsvej i Lyngby, som i 2002 var vurderet til 2.950.000,- kroner, og i 2011 var vurderet til 4.200.000,- På denne konkrete ejendomsvurdering er værdien på huset steget med 1 %, mens grunden er steget 131 % i værdi fra 2002 til 2011.

Det andet eksempel er en ejendom på L.E. Bruuns Vej i Gentofte, som i 2002 var vurderet til 2.750.000,- kroner, og i 2011 var vurderet til 5.500.000,- På denne ejendom er værdien på huset steget 17 %, mens grunden er steget 250 % i værdi fra 2002 til 2011.

Systematisk overvurdering

Det ser ud til, at SKAT systematisk hæver grundenes vurderinger meget mere end vurderingerne på husene. SKAT sikrer på den måde, at de fortsat kan flå boligejerne, selvom skattestoppet fra 2001 står til trone.

Det skal stoppe nu, og et ansvarligt Folketing bør gribe ind og stoppe skattefesten. Dernæst sænke boligskatten og til sidst skabe et system der er retfærdigt som fx det svenske, hvor man betaler af fortjenesten ved hussalg og ikke andet.

Kilde: