LEDER: Sygefraværet er for højt i Danmark, ikke mindst i det offentlige. På de fleste arbejdspladser får danskerne fuld løn under sygdom, så det er omkostningfrit for den enkelte medarbejder at ringe ind og hævde sig syg, hvis man har brug for en fridag. Det benytter mange sig af. Da man i begyndelsen af 70'erne afskaffede karensdagene for modtagelse af sygedagpenge, så man ikke længere skulle betale sine første seks sygedage selv, blev sygefraværet i Danmark næsten fordoblet.
Problemet kan løses på to måder: Enten kan man genindføre en økonomisk konsekvens for den enkelte medarbejder ved påstået sygefravær, f.eks. med karensdage, eller også kan man indføre bonusordninger for medarbejdere, som har mindre sygefravær end deres kolleger. Resultatet er det samme: Lægger man sig meget syg, så mister man et gode, som man værdsætter - løn eller bonus.
I Aarhus har den lokale SF-rådmand, Thomas Medom, gjort det sidste, og det er en udmærket idé. De gaver, som skal uddeles til medarbejdere, som kun har lidt sygefravær, forventes at koste mindre end det sygefravær, som de ventes at forhindre, gør. Skatteyderne sparer penge, og medarbejdere, som ikke misbruger sygefraværsreglerne til at tage sig fridage, får en anerkendelse, som deres pjækkende kolleger går glip af.
Men Venstre og Konservative i Aarhus er alligevel imod: "Jeg bryder mig overhovedet ikke om denne her slags forskelsbehandling i forhold til andre medarbejdere, som har et mindre godt helbred,” siger de Konservatives Anne Mette Villadsen, mens Venstres Kate Runge hævder, at hun "frygter, at svage medarbejdere kan blive udstødt på arbejdspladsen, og at nogle folk møder op på arbejde, selvom de er syge, og smitter alle andre".
Åh ja, det er de evige indvendinger, der har som deres udgangspunkt, at ethvert sygefravær til enhver tid er begrundet med reel sygdom, selvom alle ved, at det ikke er tilfældet. Venstre og Konservative stikker hovedet i busken, mens en rådmand fra SF godt nok ikke siger det højt, men med sit belønningssystem åbenlyst anerkender det: Ja, der pjækkes, og det skal der gøres noget ved, ved at der etableres en konsekvens for de pjækkende: 'Kan du se dette fine ur, som din samvittigshedsfuldt arbejdende kollega får? Det får du ikke'.
Tænk, at en SF'er kan overhale borgerlige politikere i Aarhus højre om i kampen mod pjæk i det offentlige.