Religion er en privat sag

Alt for mange Folketingsmedlemmer på tværs af partierne mener, at når 81,5 % af danskerne er medlem af folkekirken, så skal denne fortsat være en s...

Rune Kristensen,

06/08/2010

Alt for mange Folketingsmedlemmer på tværs af partierne mener, at når 81,5 % af danskerne er medlem af folkekirken, så skal denne fortsat være en særlig privilegeret statskirke i Danmark. Dette er jeg meget uenig i. Forstil jer, hvis 81,5 % af befolkningen var medlem af Dansk Folkeparti - skulle dette så også være et statsparti?

Mange mennesker tror fejlagtigt, at den danske folkekirkes særlige rettigheder styrker den, selv om dette ikke er tilfældet - tværtimod. Hvis medlemskabet var et aktivt tilvalg frem for manglen på et passivt fravalg, så ville man på mange måder have en større entusiasme omkring sit medlemskab af folkekirken. Mange medlemmer kommer kun i kirken til jul, samt i sjældne anledninger såsom bryllupper og begravelser. I de lande, hvor man har adskilt kirke og stat, ser man et langt større medlemsengagement i kirkerne.

Den danske folkekirkes styrke burde ligge i den store befolkningsmæssige opbakning frem for i dens særstatus i statsøjemed. Hvis man frigjorde kirken fra staten, så ville der ske en fornyet opblomstring i folkekirken - noget som jeg gerne ser som konservativ.

Danmark skal bygge på kristendommen, men også på religionsfrihed. Enhver har ret til at have den religiøse tro, vedkommende ønsker – og ingen trosretning indenfor lovens rammer skal favoriseres eller diskrimineres. Derfor mener jeg, at der skal ske en adskillelse af religion og politik i Danmark.

Kilde: