Rædselskabinettet.

Den liberale blogger Jarl Cordua har opstillet en sandsynlig ministerliste for et eventuelt rødt kabinet, bestående af SF, Socialdemokraterne og de...

Lars Helleskov Engelbrektsen,

15/01/2010

Den liberale blogger Jarl Cordua har opstillet en sandsynlig ministerliste for et eventuelt rødt kabinet, bestående af SF, Socialdemokraterne og de radikale. Jeg gengiver Jarl Cordua’s liste, kommenteret.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S)

Hun kunne ikke slå Fogh. Hun har en fantastisk og nærmest misundelsesværdig evne til at fejre nederlag, som var det sejre. Tænk hvis hun vandt Statsministerposten: Hvordan ville festen ikke blive? Og hvem skal nu betale, synger de sikkert. Det plejer at være skatteborgerne, når socialdemokraterne regerer.  

Finansminister Ole Sohn (SF)

Ifølge Cordua så må SF, som næststørste parti i koalitionen, få Finansministerposten. Finansministerposten ligger klart mere til Sohn end Søvndal, ifølge Cordua, bl.a. fordi Søvndal mildest talt ikke er noget talgeni. Sohn er arkitekten bag SF’s omstilling fra at være et uansvarligt hippieparti, der gerne brugte nationalproduktet 2-3 gange i deres finanslovsforslag, til nu at fremstå langt mere troværdigt på det økonomiske område.

Jeg vil tilføje, at Sohn’s fortid er belastende. Men han er vist en god købmand og driver et fint privat forlag. Derfra og til at blive kassemester er der dog et stykke vej og købmandskab gør det ikke alene. Han vil vise sig som en god forvalter af velfærdsstaten, med streg under stat. Der vil blive mere stat, mindre samfund og et mindre marked, som han sikkert gerne vil nationalisere. Han vil sikkert ikke kunne modstå fristelsen til at udarbejde 5 årsplaner.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R).

En kvinde der har udseende som en bedemand og taler som en økonomisk vismand. Det kan kun blive en gevinst. Jeg tror på denne personifikation af en DJØF’er, som økonomiens minister. Hun argumenterer velovervejet og rationelt og det vil hun være ene om i rædselskabinettet. Ingen fagministre vil høre på hende og slet ikke forstå hende. Hun vil blive endnu mere gråhåret og ønske at hun ikke gik med på legen. Jeg tror ikke på de radikales deltagelse i regeringen, i mere end en valgperiode. Hun vil have efterlønnen afskaffet og afkortet dagpengeperioden. Ikke lige socialdemokratisk politik, endsige SF politik.

Indenrigsminister og vicestatsminister Villy Søvndal (SF).

Betydelig folkelig appel. Jeg har fulgt Christiansborg politik i over et halvt århundrede og han måler sig med, Auken og Ellemann-Jensen i folkelig appel.

En fantastisk politisk kommunikator, som ikke behøver nogen spindoktor, da hans ligemand ikke findes. Han er en tilpas mellemting mellem Pia Kjærsgaard og Per Stig Møller. Tilpas afbalanceret gadedreng, med et sofistikeret sprog til at have bred appel. Og så har han en fordel i forhold til befolkningen. Han er ikke akademiker.

Hans overmand findes ikke på Christiansborg udi politisk retorik. Da Fogh Rasmussen forlod dansk politik mistede Søvndal den eneste person på Christiansborg, der kunne matche ham i en politisk diskussion. Og Søren Krarup genopstiller ikke og Kristian Thulesen-Dahl er vel det eneste håb, der er tilbage, når der tales om noget der kan ligne eller blive en ligemand. Men han skal nok en tur på ørkenvandring.

Søvndals udfordring bliver, at fortsætte med at reformere SF uden at tabe halvdelen af stemmerne til Enhedslisten.

Søvndal vil sidde i ministerbilen og grine hele vejen rundt i Danmark og føle at han tog fusen på hele etablisementet, der troede at degnen skulle tilbringe hele sit politiske liv i hængekøjen.

Udenrigsminister Mogens Lykketoft (S).

En lang karriere i dansk politik rinder snart ud. Lykketoft har tidligere været en fornem Udenrigsminister. Det kan han blive igen. Han har den historiske vid, der skal til for at begribe området. Han skal efterfølge en sværvægter i embedet, Per Stig Møller, men vil kunne det og i øvrigt også fortsætte en klar dansk linie i internationale anliggender. Men han vil hurtigst muligt ud af Afghanistan. Naturligt om hans sidste bidrag til dansk politik bliver at trækker tropperne ud. Det kunne være hans eget personlige slutmål. Det vil terrorister i den islamiske verden være godt tilfredse med. Så kan de få deres træningslejre igen og træne i fred og ro, selvom fred og ro ikke er deres største ønske.

Forsvarsminister Holger K. Nielsen (SF).

Holger K. kender området – og får SF denne post, så bliver han svær at komme udenom. SF har gennemgået et hamskifte på forsvarsområdet, siden Kong Villy trådte til. Jeg tror i min naivitet ikke, at Holger K. kan gøre så meget skade på denne post, så længe Lykketoft er Udenrigsminister. Han har næppe selv tjent som soldat og kan af den grund få svært ved at vinde respekt. En post som Energiminister eller måske Miljøminister ville være mere oplagt.

Socialminister Mette Frederiksen (S).

Frederiksen skal naturligvis være minister og dette område ligger naturligt for hende. Det vil være underligt at bruge hende andre steder, ifølge Cordua. Hun er regeringens ideologiske islæt. Bl.a. havde hun modet til at opstille en række politiske teser i en tid, hvor det klogeste en politiker kan gøre, er ikke at mene noget. Men hun bliver en dyr dame for skatteyderne, da hun ikke vil være tilbageholdende med at uddele gaver. Ikke kun julegaver. Jeg tror hun vil blive regeringens gavebod. Hun er vores dårlige samvittighed, der gør brug af de svage i samfundet, til at skabe sig selv en politisk karriere. Men med en ministerpost skal hun til at udvise budgetansvarlighed, hvilket bliver noget af en prøvelse for denne overbudspolitiker. Hun holder ikke længe. Uddeling af statsbetalte julegaver eller rettere økonomisk bidrag til de fattigste vil betyde en ende på filantropi. Dermed flyttes frivilligt og samfundsmæssigt arbejde, udsprunget fra livsverdenen, til staten. For Mette Frederiksen er velfærd kun velfærd, hvis borgernes penge har været inde og vende de offentlige kasser og hele fordelingscirkusset.

Justitsminister Henrik Sass Larsen (S).

En vigtig post for S, som går til Sass, ifølge Cordua. Han er tilpas stram i betrækket til at den aktuelle skrappe politik med nul tolerance fortsættes. Han virker ikke så blødsøden, som socialdemokrater ofte beskyldes for at være.

Integrationsminister Morten Bødskov (S).

Denne anden post er ligeså vigtig en søjle for en ny centrum-venstre-regerings levedygtighed som justitsministerposten. Derfor bliver det en anden S-hardliner, der vil sidde på den. Alternativet kunne Karen Hækkerup sætte sig posten, ifølge Cordua.

Jeg har svært ved at forhåndsbedømme ham og tvivlen må komme ham til gode. Hans statur tyder på at han nyder magtens privilegier, måske vil han nu komme til at smage dens sødme, hvilket sjældent er sjovt. Jeg tvivler på hans rygrad er robust nok til at tage diskussioner med f.eks. Birthe Rønn-Hornbæk og Berthel Haarder. Han minder mig om en jeg kendte, der havde rygrad som kogt spagetti. Han holder ikke længe.

Miljøminister Steen Gade (SF).

Gade er en indlysende kapacitet på området. Det bliver derfor svært at komme udenom ham.

Igen en principfast fætter. Ikke til at bide skeer med. Stærkt vidende og overbevisende argumenterende. De særligt forurenende virksomheder, får det ikke let. Jeg tror på, at han kan føre Danmark i den rigtige retning, miljømæssigt, men tvivler på, at det sker til økonomisk gunst for samfundet. Det er ellers vigtigt at kombinere de to umiddelbart inkommensurable variable: Økonomi og miljø. Men det kan lade sig gøre. Danmark kan blive foregangslandet der viser hvordan. Personligt ser jeg gerne Horsens’s Borgmester, Jan Trøjborg på posten.

Beskæftigelsesminister Carsten Hansen (S).

Jarl Cordua skriver: ”…Han er ikke noget lys, men skal sidde et sted, hvor det giver en smule mening”. Jarl Cordua er for dannet til at bruge begrebet blålys, så det vil jeg også afstå fra. Et traditionelt vigtigt ministerium for socialdemokraterne. Socialdemokratiet bør overveje om de har den rette til posten, eller måske skulle lade de radikale tage sig af posten. Desværre – eller heldigvis – er Anders Samuelsen ikke til rådighed. Med heldigvis mener jeg, at han er kommet på bedre tanker, end at være radikal.

Sundhedsminister Sophie Hæstorp Andersen (S).

Hun kender området og er ung og synlig kvinde, skriver Cordua. Og har evnen til at græde i kor med de syge. Men om hun kan fortsætte en linie med flere garantier for borgerne og deraf flere patientvandringer til det private marked, bliver spændende at se. Hun kan næppe stoppe trafikken den vej og dermed spærre for opfyldelsen af garantier, som borgerne opfatter som en selvfølge. Hun kan med andre ord ikke gennemføre en anden politik på området, end den der er lagt til rette af de borgerlige regeringer, særligt ved Lars Løkke Rasmussen. Hun bliver en forvalter af området og kan derfor sidder længe på posten.

Transportminister Magnus Heunicke (S).

Kender området. Er synlig. Og kører selv med tog hver dag, kan jeg se, da jeg ofte har mødt ham på banegården i Næstved. Han vil forsøge at gøre op med den jyske trafikmafia og prioritere østdanmarks infrastruktur. Det er ikke lykkedes for nogen opkomlinge endnu. Men det skal nok lykkes for Næstved Borgmesterens søn. Med mindre han vil hjem til Næstved og afløse sin far som bykonge.

Energi- og Klimaminister - Annegrethe Holmsgaard (SF).

SF’er, kvinde, erfaren, vidende og synlig, ifølge Cordua. Hun har som Sohn været ude på en vandring fra venstre mod midten. Altså en erkendelsesproces. Hun er blevet klogere og mere fornuftig med årene. Det er ikke alle der er blevet det.

Bistandsminister – Yildiz Akdogan (S).

Kvinde, ung, ”etnisk”, synlig og talentfuld. Det vil være historisk. Så Akdogan kan godt bestille tid hos Go aften Danmark, Go morgen Danmark, damebladene og hvad de ellers hedder. Det bliver virkelig en ordentlig tur i mediekarussellen om “den første etniske minister”. Der bliver ikke et øje tørt, skriver Cordua.

Personligt vil det glæde mig om etniske danskere får succes i politik, på landsplan og endda på ministerplan. En politisk korrekt udnævnelse, som er nærliggende.

Undervisning og ligestillingsminister Christine Antorini (S).

Kender området – kendt og synlig, skriver Cordua. Fremtræder usikkert i medierne, efter min mening. Nu skal hun kende et sagsområde i detaljer, ellers kører Bertil Haarder rundt med hende. Hun risikerer at fortabe sig i detaljen i manglen på en politik, der kan godtages af både socialdemokratiet med vægt på lighed og enhedsskole og de radikale med vægt på et mere frit skolesystem, friskoler. En svær post, der vil udstille regeringens manglende fælleshed.  Hun holder sikkert længe som minister, bare ikke på Undervisningsposten.

Skatteminister – Nick Hækkerup (S).

Trods sin unge alder stor politisk erfaring fra flere funktioner og politisk-administrative niveauer. Vil let kunne træde ind i rollen som minister, særligt som øverste administrative chef i et ministerium. Jeg er mere usikker på hans evner som politisk chef. Han skal gøre op med skattestoppet, eller i hvert fald tilpasse det. Han vil finde ud hvor svært det er at gradbøje et skattestop. Hans opgave bliver at flytte beskatning fra arbejde til eksempelvis fast ejendom og forbrug. Og så vil det ikke blive let for ham at hæve selskabsskatten fra 25 til 28 %, som foreslået af SF og socialdemokraterne. Det vil de radikale næppe være med til.  

Videnskabsminister Morten Østergaard (R).

Østergaard skal præmieres for sin indsats og loyalitet for Vestager, ifølge Cordua. Jeg ser ham som et talent, der skal prøves af. Det skal så gå ud over forskningen.

Minister for Fødevarer, landbrug og fiskeri – Pia Olsen Dyhr (SF).

Synlig. Kender området. Kvinde. Talentfuld, ifølge Cordua.

Hun kan godt blive en populær minister i befolkningen, men ikke blandt erhvervsorganisationerne, som hun kan blive en dyhr dame for.

Erhvervsminister Karen Hækkerup (S).

Det er Corduas gæt. Ingen af partierne har erhvervsfolk udefra de kan sætte på posten og så kan det ligesågodt blive det ene ubeskrevne blad, som det andet.

Kulturminister Mogens Jensen (S).

Jensen er p.t. den eneste kulturpolitiker i hele landet. Det er svært at se, hvem man ellers skulle sætte ind på den post, ifølge Cordua. Det er der noget om. Han er først og fremmest en god imitator af Poul Nyrup Rasmussen. Men ingen har været bedre til at spille figuren Poul Nyrup Rasmussen end Poul Nyrup Rasmussen. Det behøver han ikke hjælp til. Han er ganske underholdende i rollen – selv.

Mogens Jensen er vist harmløs, som alle Kulturministre har været det. Om han er ligeså pinlig som Jytte Hilden er svært at forestille sig. Og så ved vi jo ikke noget om Mogens Jensen er til sport på tv eller i virkeligheden..

Kirkeminister: ?

En eller anden radikal nulbon, som ingen nogensinde har hørt om, men som er gode venner med Vestager, ifølge Cordua.

Et ligegyldigt ministerium som søger en ditto minister. Det er næsten at komme i konflikt med injurielovgivningen blot at nævne seriøse politikere som mulige Kirkeministre. Det vil være en fornærmelse.

Nu kan jeg alligevel ikke lade være. På denne post kunne man udpege en homoseksuel. Det kunne blive Uffe Elbæk. Kedelig er han ikke og Stig Elling er jo Konservativ, så oplagt at tage Uffe Elbæk. Hvad han mener og om han mener noget om kirkelige anliggender er ligegyldigt. Ingen forstår alligevel hvad der bliver sagt fra prædikestolen og et par homoægteskaber ændrer ikke på kirkens rolle i samfundet. Den er under alle omstændigheder udspillet.

Boligminister:

Jarl Cordua nævner ikke det ministerium, som burde være overordentligt interessant for socialdemokratiet, der i høj grad er at parti af lejere fra almennyttige boliger. Hvis ikke de almennyttige boliger fandtes, ville der heller ikke være nogen bestyrelser for samme. Og dermed ville mange velnærede socialdemokrater miste et ”ben” de kan suge saft og kraft ud af og hæve ublu vederlag for bestyrelsesarbejde, der består i at mødes over en middag.

Selvfølgelig skal der være et Boligministerium, så der kan reguleres og markedet som selvregulerende kraft kan sættes ud af spillet og et bureaukrati i stedet kan florere. Helt i socialdemokratisk ånd.

Jeg foreslår rebellen Pernille Rosenkrantz-Theil. Jeg har tidligere forsøgt mig med at få Pernille Rosenkrantz-Theil til at respondere på denne historie, som bringes igen: Nyvalgte folketingsmedlemmer skal bekende sig til Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1849 eller rettere seneste udgave fra 5. juni 1953. De skal skrive under på, at de vil overholde Grundloven. Genindvalgte er selvsagt også omfattet af denne forpligtelse.

Det tidligere folketingsmedlem fra Enhedslisten, Pernille Rosenkrantz-Theil stiller igen op til Folketinget. Hun støttede besættelsen af Socialdemokratiets hovedkvarter. Det kunne læses i Jyllands-Posten den 6. marts 2007. Det fremgår af artiklen, at det var en vellykket aktion, da en gruppe unge besatte Socialdemokratiets hovedkvarter. Hun citeres i avisen for følgende: "....De unge, der besatte Socialdemokraternes hovedkontor ramte spot on. De sendte et rigtigt godt signal. Fordi de stille og roligt går ind og siger, at hvis I tager vores ungdomshus, tager vi jeres hovedkvarter. Det ville have været den måde, som jeg selv ville have aktioneret på".

Det var en på det tidspunkt højgravid Pernille Rosenkrantz-Theil forhindret i. Efterfølgende er det lykkedes Pernille Rosenkrantz-Theil at erobre en socialdemokratisk valgkreds (Odense Øst), så hun igen kan blive medlem af Folketinget. Om hun er en værdig repræsentant kan mildest talt diskuteres. Hun må håbe at hendes udtalelse er glemt. Det klæder ikke en folketingskandidat at bakke op om grundlovsstridige handlinger.

Socialdemokrater med parcelhus, campingvogn og kolonihavehus må have det lidt underligt med Pernille Rosenkrantz-Theil´s kandidatur til Folketinget og vil sikkert også have det med hende som minister. Mit forslag til Helle Thorning er, prøv hende af som minister og vi andre kan få lidt underholdning til aftenskaffen. Der er ellers ikke meget at grine af ved udsigten til rædselskabinettets indtog. Men en god gang gys er heller ikke at foragte.

Kilde: