”At 180 danskere årligt dør af passiv rygning er ikke et videnskabeligt udsagn, men humbug."
Sådan skriver professor i medicin, Lars U. Lamm i et usædvanlig hårdt angreb på Institut for Folkesundhed og Kræftens Bekæmpelse i et debatindlæg i JP 29. maj.
Lars Lamm anklager statistiker Knud Juel fra Institut for Folkesundhed for at være manden bag den falske påstand om de 180 passivrøg-ofre, som blev spredt i alle medierne i marts, forud for regeringens vedtagelse af den sidste stramning af rygeloven.
Professor Lamm skriver, at Knud Juel senere har vedgået, at op mod 160 af de formodede dødsofre for passiv rygning i virkeligen selv var rygere. ”Hvordan man har afgjort, at disse rygere ikke er døde af deres egen rygning, men af de andres, står hen i det uvisse,” skriver Lamm polemisk.
Det er også Knud Juel, der er manden bag statens andre tal om rygning, fx. at 14.000 danskere dør af rygning årligt, at rygning er skyld i 2,8 mill ekstra sygedage årligt, og at rygning (og alkohol) er årsagen til den kortere levetid i Danmark end i Sverige.
Ingen risiko ved passiv rygning på europæiske arbejdspladser
Ifølge den officielle evidens vedr. passiv rygning findes der kun en lille øget risiko for lungekræft og hjertesygdom i ikke-rygende kvinder, gift med storrygende mænd - og først efter mange års massiv udsættelse i private hjem.
Det findes imidlertid ingen evidens for, at denne risiko øgning findes på europæiske arbejdspladser. Der er lavet syv store undersøgelser, før rygeloven trådte i kraft, fremgår det af den officielle autoritet, Surgeon General 2006. Men ingen af dem, heller ikke en undersøgelse fra WHO, viser en signifikant øget risiko.
Disse oplysninger blev offentliggjort i JP 10. april, og Lars Lamm undrer sig over, at de ikke har medført nogen reaktion i medierne:
”Tværtimod. I TV's Debatten kort tid senere var alle deltagerne enige om den passive rygnings katastrofale følger og blot rygende uenige om, hvordan og i hvilken omfang den skulle bekæmpes,” skriver Lamm.
Kort efter denne TV-udsendelse meddelte regeringen, at rygeloven vil blive strammet, sådan at rygning på uddannelsesinstitutioner og i enkeltmandskontorer bliver forbudt. Uden nogen videnskabelig evidens for sundhedsrisiko ved passiv rygning som basis.
Har Kræftens Bekæmpelse nogen dokumentation?
Professor Lamm angriber også Kræftens Bekæmpelse for at fremsætte falske påstande om, at tobaksrøg der siver gennem dørsprækker fra kontorer eller nabo-lejligheder, skulle kunne udgøre en sundhedsrisiko. Kræftens Bekæmpelse hævder også, at røgpartikler der frigives fra møbler og inventar, kan skade børn.
”Jeg ser frem til at høre, hvilket belæg der er for den påstand,” skriver Lamm og fortsætter:
”Er det virkelig sådan, at vi gang på gang udsættes for humbug og ønsketænkning, der paraderer som redelig videnskab, blot fordi det kommer fra en organisation med et fint navn?
Hvad med alle de andre formaninger fra Statens Institut for Folkesundhed vedrørende vores kost og levevis? Er de lige så svagt funderede?”
Læs indlægget i JP her
Læs: Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter, JP 10. april