Opfordring til Lars Løkke: Vis mod og vær ærlig, så vinder du valget!

Vi har nu omsider set de første spæde tegn på, at statsministeren anerkender nødvendighed af reformer, såfremt Danmark også i fremtiden skal bevare...

Bent Adriansen,

05/04/2010

Vi har nu omsider set de første spæde tegn på, at statsministeren anerkender nødvendighed af reformer, såfremt Danmark også i fremtiden skal bevare den velstand og velfærd vi kender i dag. Statsministeren ved i sit inderste jeg udmærket godt, at vi med den demografiske udvikling vi står overfor de kommende år simpelthen bliver nødt til at se på reformer af såvel efterløn, pensionsalder, dagpenge som andre former for overførselsindkomster. Disse reformer har i al for lang tid nærmest været tabu på Christiansborg, da man har været bange for miste stemmer ved kommende folketingsvalg, eftersom rigtigt mange vælgere selvsagt tilhører en af de mange grupper, der er på overførselsindkomst. Denne potentielle angst for at tabe stemmer har derfor gennem meget lang tid ført til, at de fleste politikere har stukket hovedet i busken og meldt ud, at der ikke er brug for reformer, selvom de – hvis de skal være helt ærlige – udmærket ved at der på længere sigt ikke er nogen vej uden om. Bortset fra enkelte pip i ny og næ fra de Konservative og Liberal Alliance har der nærmest været sådan en konsensusagtig stilhed på Christiansborg om, at det med reformer ikke rigtigt var noget man talte om.

Men nu er det, bedre sent end aldrig, omsider gået op for statsministeren, at reformer måske alligevel ikke er sådan et taberemne, som hidtil antaget, tværtimod. Politikerne har i al for lang tid undervurderet danskerne, når de har troet at reformer var den sikre vej til at tabe næste valg. Hvem siger det? Befolkningen er jo ikke så dum, at de ikke kan se, at den nuværende situation, hvor der i dag allerede er alt for mange på overførselsindkomst, ikke holder i længden. Og spørger man folk, der enten allerede i dag modtager overførselsindkomst eller er på vej til det i form af pension eller efterløn, så tror jeg der er mange, som, hvis man går dem lidt på klingen, ville indrømme, at de godt kunne have arbejdet lidt længere eller betalt lidt flere ting selv. Hvorfor gør de det så ikke? Tja, mange mener jo, at de efter et langt eller halvlangt arbejdsliv, hvor de har betalt deres del til statskassen, nu er i deres absolut gode ret til at få nogle af disse penge tilbage, og så skal man jo holde på sin ret, uanset om man har brug for pengene eller ej.

Derfor, statsminister! Hvis mod, vær ærlig sig tingene som de er, hellere i dag end i morgen. Du ligger i forvejen skidt i meningsmålingerne, så hvad har du at tabe? Selvom store grupper sikkert straks vil protestere over reformerne, så har I 1½ år til at overbevise kritikerne om nødvendigheden af reformerne, og samtidig tage brodden ud af S-SF, der i al for lang tid har lukreret på regeringens handlingslammelse i spørgsmålet om reformer.

Og sidst men ikke mindst, Lars! Ingen køer bør være hellige, så hvis du virkelig vil vise mod og mandshjerte, så bør reformdiskussionen ikke kun være helliget overførselsindkomsterne, men også omfatte andre emner, som hidtil har været mere eller mindre tabubelagt: De ældre, de syge, de handicappede, skolerne, alt. Se kritisk på, om vi på disse områder ikke kan gøre det mere effektivt uden af falde i den sædvanlige (røde) dogme om, at flere penge = mere velfærd og bedre service. Hvem siger, at gamle fru Hansen bliver mere lykkelig blot fordi hun får bevilget den sidste nye (og dyre) el-scooter fra kommunen. Måske var der helt andre ting, der kunne gøre hendes dagligdag bedre.

Kilde: