Når finansministerens løn afhænger af, at han ikke forstår

LEDER: Onsdag nægtede finansminister Bjarne Corydon igen i Folketinget, at der er en sammenhæng mellem Danmarks verdensrekord i skattetryk og den l...

Ole Birk Olesen,

23/05/2013

LEDER: Onsdag nægtede finansminister Bjarne Corydon igen i Folketinget, at der er en sammenhæng mellem Danmarks verdensrekord i skattetryk og den lave økonomiske vækst i Danmark. Samme dag kom ellers nye beregninger fra den anerkendte forskergruppe DREAM, som viser, at den danske velstand vil blive øget med 53 mia. kr., hvis blot skattetrykket hos os sænkes til svensk niveau.

Danmark har med 48,9 pct. af BNP verdens højeste skattetryk. Sverige har verdens næsthøjeste skattetryk med 44,2 pct. af BNP.

At Danmark ville opleve en velstandsstigning ved at sænke skattetrykket, det ved finansministeren godt. Hans embedsmænd ved det i hvert fald, for deres syn på sammenhængen mellem skat og velstand adskiller sig ikke væsentligt fra, hvad de økonomiske vismænd, de økonomiske professorer ved Københavns og Aarhus Universitet og, ja, DREAM-grupper mener at vide om emnet. Alligevel hævder finansministeren, når han bliver spurgt, at det høje danske skattetryk ikke skader Danmarks velstand.

Det kan man undre sig over, hvis man er et almindeligt retskaffent menneske, og derfor mener, at en person, som er betroet et hovedansvar for at lede den danske stats økonomiske politik, er særligt forpligtet til at oplyse ærligt og direkte om dansk økonomis tilstand og udfordringer. Men man kan selvfølgelig også bare trække på skuldrene og konstatere, at socialdemokratisk politik nu engang er socialdemokratisk politik, og at det altid har været sådan, at socialdemokrater er villige til at tale usandt, hvis de tror, det hjælper dem med at opnå og bevare regeringsmagt.

Bjarne Corydon ved, at den danske verdensrekord i skat skader dansk økonomi, men hvis han skulle gøre noget ved problemet, så skulle han gennemføre besparelser i det offentlige eller i hvert fald mange års mådehold med forbrugsvæksten, hvilket i hans analyse ville gøre regeringens genvalgschancer endnu mindre, end de i forvejen er.

Derfor opererer Corydon efter den amerikanske forfatter Upton Sinclairs princip:

“Det er svært at få en mand til at forstå noget, når hans løn afhænger af, at han ikke forstår det.” 

Kilde: