Nick Hækkerup har, som en række af sine ministerkollegaer, et næsten grænseløst behov for at udstille den nyvundne magt, og det gøres med en arrogance, som næsten er kvalmende. Samtidig ledsages behovet af en argument-resistens, som er uden sidestykke i nyere Dansk politik.
Mønstret er desværre tydeligt, og i Nick Hækkerup´s fremturen er der flere paralleller til andre ministre, herunder til f.eks. Helle Thorning.
Nick Hækkerup udtaler, at han er "stålsat" med hensyn til at gennemføre den ændrede struktur af forsvarets ledelse, og jeg formoder, at netop denne stålsathed skal få kritikken til at forsvinde. Problemet er at Nick Hækkerups stålsathed ikke har noget fagligt fundament, ja ikke har noget fundament overhovedet, for havde det det, så ville han ikke frygte en åben diskussion.
Nick Hækkerup ved ikke hvad han taler om, og da slet ikke i forhold til de fagpersoner han er oppe imod i diskussionen, og derfor har han kun sin ministermagt at læne sig op ad. Han vil gennemføre en strukturændring fordi han mener han kan. Der eneste håb man kan læne sig op ad er, at Helle Thorning også var ganske stålsat med hensyn til betalingsringen - lige indtil hun ikke var det mere.
En stor del af kritikken fremføres ikke overraskende af personer fra forsvarets nuværende ledelse, og derfor er det nemt - men også billigt - at afvise kritikken som et forsøg på at hyppe egne interesser. Hvis man f.eks. læser kontreadmiral Torben Ørting Jørgensens kronik om emnet, så efterlades man bestemt ikke med det indtryk, at han er ude i et personligt ærinde. Det virker derimod som et sagligt og velargumenteret indlæg fra en fagperson, der ved hvad han taler om - men døm selv:
http://www.b.dk/kronikker/derfor-soegte-jeg-ikke-stillingen-som-forsvarschef
Kronikken afvises imidlertid af Nick Hækkerup, som anbefaler kronikkøren at læse stillingsopslaget. Han antyder derved at kritikken er fremsat uden at dette er sket. Og mens den flabede og umodne kommentar fremsættes, så undlader Nick Hækkerup behændigt at forholde sig til substansen i kritikken. Sidst vi så den teknik i anvendelse var da Helle Thorning på sit ugentlige pressemøde irettesatte en journalist med ordene om at han skulle gå hjem og læse regeringsgrundlaget før han fremsatte spørgsmål. Det tog Helle Thorning mindre end 15 minutter før hun for åben skærm måtte erkende, at journslisten havde 100% styr på teksten i Helle Thornings regeringsgrundlag - men at det havde hun så ikke.
Jeg erkender - modsat Nick Hækkerup - at jeg ikke har tilstrækkelig faglig viden til umiddelbart at vurdere, om det er en god ide at lægge ledelsen af forsvaret ind under en departementschef - uden militær baggrund, men min mavefornemmelse siger mig at det er en rigtig skidt ide, og min mavefornemmelse siger mig derfor også, at det kræver grundige analyser og gode argumenter at gøre det.
Der var en kort perioden efter valget, hvor jeg havde den opfattelse, at landet ville have godt af en kort periode med en rød regering, mens de borgerlige/liberale partier kunne puste ud i opposition og kaste træghederne fra 10 års magt af sig. Jeg tror desværre det kan blive en dyr "puste-periode".