Nej til ny offentlighedslov: Det bliver lettere at føre Folketinget bag lyset

Hvorfor i alverden stemmer V og K for en ny offentlighedslov, der begrænser borgernes og pressens mulighed for at kontrollere politikerne? Skal v...

Torben Mark Pedersen,

26/02/2013

Hvorfor i alverden stemmer V og K for en ny offentlighedslov, der begrænser borgernes og pressens mulighed for at kontrollere politikerne? Skal vi have folkestyre eller politikerstyre? Ja, politikerne fra V og K mener åbenlyst det sidste.

Fra Kronikken:
Regeringen har fremsat forslag til en ny offentlighedslov, der fjerner retten til aktindsigt i dokumenter, der er udvekslet mellem ministerier og deres underordnede myndigheder, hvis det sker i forbindelse med det, der i bemærkningerne til paragraf 24 kaldes for ’ministerbetjening’.

Ordet er en smule misvisende, i den forstand at offentligheden med den nye paragraf bliver afskåret fra indsigt i mange andre dokumenter end dem, der lige netop bruges til at betjene ministeren med. Den nye paragraf fjerner således retten til aktindsigt i papirer, der slet »ikke bliver anvendt af« ministeren, og dokumenter, der end ikke »er udarbejdet med henblik på ministerbetjening«, fremgår det langt nede i bemærkningerne til loven. Den kommende mørklægning af forvaltningen gælder også e-mail og notater, som end ikke kommer i nærheden af Slotsholmen eller af ministerens departement.

Det afgørende er derimod, om der på nogen måde »er konkret grund til at antage, at ministeren har eller vil få behov for embedsværkets rådgivning og bistand«, som der står i forbindelse med den pågældende sag.

Da vi har ministerstyre i Danmark, og da ministeren dermed er ansvarlig for, hvad embedsværket foretager sig på ministerens vegne, bliver næsten alle sager af politisk betydning før eller siden forelagt ministeren, hvis ikke ligefrem til godkendelse, så i det mindste til orientering. Og for overhovedet at få en sag forelagt har ministeren naturligvis altid behov for embedsværkets bistand.

Derfor vil der i de fleste sager af selv mindre betydning være »en konkret grund til at antage«, at ministeren »erfaringsmæssigt får brug for embedsværkets bistand«, som der også står i lovbemærkningerne.

Hvor retten til aktindsigt i dag primært omfatter de dokumenter, de enkelte myndigheder har afgivet og sendt til andre myndigheder, så skal ministerierne og de underliggende statslige myndigheder nu her betragtes som en samlet, lukket enhedsforvaltning.