Når "stort set" kun er halvdelen af halvdelen

LEDER: I Dansk Folkeparti har man muslimerne, hos Socialdemokraterne er det bankerne, der fungerer som syndebukke for al verdens ondskab

Ole Birk Olesen,

27/08/2010

LEDER: I Dansk Folkeparti har man muslimerne, hos Socialdemokraterne er det bankerne, der fungerer som syndebukke for al verdens ondskab. "Det vil stort set kun være nye, store gaver til bankerne, finanssektoren og forsikringsselskaberne," sagde finansordfører Morten Bødskov forleden, da han skulle fortælle, hvem der vil få gavn af en lettelse af selskabsskatten.

"Stort set" svarer i virkelighedens verden dog blot til, at man i den finansielle sektor betaler 25 procent af erhvervsskatterne og således også kun får gavn af 25 procent af den samlede skattelettelse i kroner og øre. Det viser beregninger, der endda kommer Socialdemokraternes venner i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 75 procent af skattelettelsen, som går til landets øvrige virksomheder, hører altså i følge Morten Bødskov ikke ind under "stort set". Kalder man det løgn, eller er det bare plat demagogi?

Og hvad er der tale om, når Morten Bødskov nægter at forholde sig til de positive virkninger, som lavere selskabsskat vil have for alle i samfundet? Ifølge de økonomiske vismænd og tænketanken CEPOS vil sænkning af selskabsskatten med ét procentpoint øge lønnen for den gennemsnitlige lønmodtager med ca. 5.000 kr. årligt. Forklaringen er, at lavere selskabsskat får virksomhederne til at øge investeringerne i teknologi, hvilket højner produktiviteten blandt medarbejdere, hvilket igen resulterer i højere løn.

Socialdemokraterne synes imidlertid helt afkoblede fra almindelig økonomisk lærdom i disse år. Man er villig til at sige hvad som helst i jagten på ministerposterne. Intet er tilsyneladende så dumt og uvederhæftigt, at Morten Bødskov ikke kan sendes i byen for at sige det. Det giver os mindelser om et gammelt sangvers fra det ungdomspolitiske miljøs borgerlige side:

Sådan er socialismen
Utryg er den lille mand
Han må ikke sig’ sin mening
Ikke bruge sin forstand

Kilde: