Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, for den sags skyld, går alle til valg på at skabe det mest lige samfund. Deres ultimative mål må være et samfund, hvor der ikke er en eneste rød øre til forskel på den administrerende direktør og social- og sundhedshjælperen – de højtlønnede og de lavtlønnede. Man tænker jo, at dét må være paradis på jord, men er det nu også det?
Faktum er, at Danmark er i blandt de lande i verden med absolut størst økonomisk lighed. En nyere undersøgelse fra OECD placerer Danmark på en tredjeplads i blandt OECD-landene – kun overgået af Slovakiet og Slovenien, forskellen på Danmark og Slovenien, som ligger på førstepladsen, er dog kun et procentpoint. Så når man taler om en ”voldsomt stigende ulighed” i Danmark, tillader jeg mig at forholde mig meget skeptisk til det. Enten er der tale om en løgnagtig måde at score stemmer på, eller også mener man oprigtigt, at det danske folk ikke er lige nok.
Danmark er allerede et af de lande, hvor det dårligst kan betale sig at tage en længere uddannelse i forhold til en kortere uddannelse eller slet ingen. Forskellen i livslønnen er relativt lille, hvilket er et resultat af det nærmest fanatiske forsøg på at skabe et samfund med større lighed. Et forsøg på at skabe endnu større økonomisk lighed vil selvfølgelig mindske denne forskel yderligere, hvilket med andre ord vil gøre det endnu mindre attraktivt at tage en længere uddannelse. Det paradoksale er dog, at man samtidig prædiker om, at Danmark i fremtiden skal leve af at være et vidensamfund. Jeg vil dog vove at påstå, at dette ikke er foreneligt med et samfund, hvor man på snart alle parametre forsøger at gøre livet surt for højindkomstgruppen.
Så er det virkelig i Danmarks interesse at skabe et samfund med større økonomisk lighed? Et samfund hvor guleroden i at tage en uddannelse og yde en ekstra indsats er så lille, at snart kun toppen er tilbage? Man skærer som regel toppen væk, og på samme måde vil de højtuddannede vælge Danmark fra, hvis gevinsten er for lille. Et samfund med færre højtuddannede og generelt færre personer i højindkomstgruppen gavner på ingen måde Danmark, men der er måske tale om lighed for enhver pris?
//Søren