Lav intelligent og manglende selvkritik hænger sammen - en erkendelse man kan applicere til en aktuel debat om de mange unge, dårligt (eller ikke) uddannede og uerfarne mennesker, der sidder i folketinget, alene fordi partierne rekrutterer deres kandidater fra deres ungdomsorganisationerne.
Et indslag i den debat er f.eks. på den ene side Rasmus Jarlov (K), der revser unge politikere for ikke at kunne træffe beslutninger på et oplyst grundlag - og på den anden side folketingets yngste medlem, Jeppe Miikkelsen R, der ikke overraskende er uenig, og mener at Rasmus Jarlovs synspunkt "er noget fis". Allerede det meget "kvalificerede" argument "noget fis" antyder lidt af den konklusion jeg skal komme tilbage til. Den unge Jeppe Mikkelsen mener ganske enkelt ikke man kan opstille kriterier for hvard en dog politiker er. Et meget bekvemt argument - i det mindste for nogen. http://politiken.dk/politik/ECE1773745/k-profil-faar-hug-for-udfald-mod-unge-politikere/
Problemet med diskussioner som denne er, at det meget ofte er vanskeligt at diskutere værdien af erfaring med uerfarne mennesker ligesom det er vanskeligt at diskutere intelligens med uintelligente mennesker. At der forholder sig sådan vil de fleste (intelligente menesker) kunne forstå rent intuitivt, men nu får den forklaringsmodel noget det ligner videnskabelig opbakning.
I det seneste nummer af Illustreret Videnskab kan man bl.a. læse en artikel med overskriften "Dumme mennesker tror de er kloge".
Artiklens pointe er, at det ikke er så slemt at være dum, for dumme mennesker ved ikke selv, hvor ubegavede de er. Pointen er hentet fra en ny amerikansk undersøgelse, der er gennemført på det anerkendte Cornell Universitet. En række forsøgspersoner blev har sat til at løse nogle logiske og grammatiske opgaver, og bagefter skulle de vurdere deres egen præstation. Det viste sig, at de dumme (dem med flest forkerte besvarelser) selv mente, at de lå bedst. Omvendt undervurderede forsøgspersoner, der havde løst opgaverne rigtigt, deres præstationer og satte spørgsmålstegn ved deres egne præstationer. Herefter blev de ikke-rettede opgaver fordelt blandt forsøgspersonerne, så de kunne sammenligne besvarelserne. Her fastholdt de dumme deltagere stadig, at de var blandt de bedste i gruppen. Forskerne konkluderer derfor, at lav intelligens og manglende selvkritik hører sammen.
Når det er så vanskeligt at diskutere den manglende uddannelse og erfaring med mange unge politikere, så kan en del af forklaringen altså være den pinagtige, at de ofte er totalt strippet for selvkritik, hvilket igen kunne skyldes en relativt lav intelligens.
Som så ofte før, så genopdager undersøgelsen tilsyneladende en gammel lærdom - nemlig den der gemmer sig bag talemåden: "Mod tåber kæmper selv guderne forgæves".