Læger betales af Pfizer for at anbefale farlig rygestop-pille

Medicinal korruption: - Sundhedsstyrelsen lovpriser i en ny anbefaling til landets praktiserende læger den omstridte rygestoppille Champix, der har...

Klaus K,

31. december 2011

Medicinal korruption: - Sundhedsstyrelsen lovpriser i en ny anbefaling til landets praktiserende læger den omstridte rygestoppille Champix, der har ført til tre dødsfald og 214 livstruende situationer i Danmark - og en lang række tilsvarende dødsfald og ulykker i udlandet.

"Men Ekstra Bladet skriver lørdag, at to af forfatterne til anbefalingen er på producentens lønningsliste. Avisen har fundet ud af, at Martin Døssing og Niels Ulrich Holm får løn fra producenten, Pfizer," skriver TV2 og fortsætter:

"Interessekonflikten er blevet ekstra relevant, efter at det fredag kom frem, at Lægemiddelstyrelsen har modtaget et hav af anmeldelser fra danske læger, som mistænker Champix for at være skyld i alvorlige bivirkninger som hjertestop, depression og dødsfald," skriver TV2.

Omfattende korruptionsforhold mellem sundhedsvæsenet og medicinalbranchen 

Det er på tide, at dette nu går op for de statsejede medier. Det har ellers været tilgængelig viden meget længe - både i Ekstra Bladet og på Videnskab.dk. Samt en lang række indlæg her på 180grader, bl.a. dette.

Der foregår en omfattende korruption i sundhedsvæsenet. Medicinalindustrien har først lobbyet politikerne til at indføre rygeforbud i stort set hele den vestlige verden inkl. Danmark.

Herefter har industrien i samarbejde med sundhedsvæsenerne ført en aggressiv kampagne for at tvinge rygerne til rygestop eller rygepause ved brug af branchens rygestop-produkter. Branchen har tjent milliarder på denne operation.

Det drejer sig primært om Nicorette-tyggegummiet, der som alt tyggegummi er vanedannende - samt om Pfizers rygestop-pille Champix, som har vist sig at have stærkt negative bivirkninger: Selvmord, selvmordsforsøg, depressioner & hjerteproblemer er nogle af de bivirkninger, man har set i større tal i USA.

En ny undersøgelse viser, at rygere der forsøger at stoppe rygning med Champix har en øget risiko for selvmord, depression & selvskade, der er hele 36,6 gange højere end den til svarende risiko for patienter på antibiotika. Og 8,5 gange højere end folk på nikotintyggegummi.

Denne risiko er markant højere end rygerens øgede risiko for at få lungekræft i alderdommen. Og Champix patienterne fik deres bivirkninger efter kun få uger.

Samtidig viser undersøgelsen, at folk der tager nikotintyggegummi har en 4,3 gange højere risiko for selvmordsadfærd end patienter på antibiotika.

Betalt læge mener, at staten skal betale

Den ene involverede Pfizer-sponsorerede læge, Martin Døssing fra Frederikssund Sygehus, ser ifølge TV2 ud til at mene, at han bør have ekstra penge for at sætte sig ind i sit arbejde:

Den ene af de to Pfizer-lønnede læger, Martin Døssing, er enig i kritikken: "Man bliver påvirket, selvfølgelig gør man det. Men der er ingen penge til det i det offentlige, derfor er lægernes undervisning sponsoreret af medicinalindustrien. Det er helt galt, men sådan er det altså," siger han.

TV2 artiklen fortsætter:

 "Sundhedsminister Astrid Krag (SF) erkender, at interessekonflikten er problematisk. Hun forsikrer, at området nu bliver kulegravet." 

"Uanset om rådgivningsarbejdet for Sundhedsstyrelsen foregår med 100 procent faglig integritet eller ej, er det jo principielt set problematisk, når læger også har økonomisk tilknytning til medicinalvirksomheder på samme område."

"Det er derfor, vi har sat en arbejdsgruppe til at komme med forslag til, hvordan interessekonflikterne kan minimeres, og der kan sikres større åbenhed," siger Astrid Krag.

Det bliver spændende at se, hvad den "kulegravning" går ud på.

Måske skulle ministeren bare beordre Champix taget af markedet, inden der sker flere ulykker?