Konservative klokker i den igen

LEDER: Så siger Lars Barfoed, formand for de Konservative, det sørme igen: At hvis det offentlige forbrug ikke vokser, så kommer det til at gøre on...

Ole Birk Olesen,

27. juni 2013

LEDER: Så siger Lars Barfoed, formand for de Konservative, det sørme igen: At hvis det offentlige forbrug ikke vokser, så kommer det til at gøre ondt på nogen. Hvorfor han gør det vides ikke med sikkerhed, for det passer ikke.

Selvfølgelig behøver man ikke at bruge stadig flere penge i det offentlige for at fastholde det samme serviceniveau. Som regeringens produktivitetskommission netop har sagt, så kan man endda bruge færre penge i det offentlige, uden at de serviceydelser, som det offentlige stiller til rådighed for borgerne, bliver ringere. Fordi der er et ganske stort potentiale for produktivitetsforbedringer i det offentlige.

Så hvorfor siger Lars Barfoed så det andet? Formentlig fordi han tror, at der er vælgerpotentiale i at spille en stærk mand, som tør sige de ubehagelige ting rent ud, mens andre skutter sig. De Konservative er jo trængte, meningsmålingerne er elendige, og den generelle opfattelse er, at det er fuldt fortjent. Så man forstår godt, at de Konservative har behov for at gøre et eller andet.

Men at stille et kommende borgerligt reformprojekt i et dårligt lys, at hævde at det vil gå ud over almindelige mennesker, som benytter sig af børnehaver, skoler, sygehuse, plejehjem og meget andet, fordi servicen vil blive dårligere, blot fordi Lars Barfoed på den måde selv kan fremstå mere ærlig og beslutsom end andre borgerlige, det burde de Konservative holde sig for gode til. For det er jo ikke sandt, det man påstår.

Når selv en ekspertkommission, som en regering med socialdemokrater og SF'ere har nedsat, tør sige, at mindst 10 procent af udgifterne i den offentlige serviceproduktion kan spares, uden at det går ud over servicens kvalitet og mængde, så burde enhver fornuftig og strategisk tænkende borgerlig gribe det budskab og råbe det ud over Danmark. Det er velanskrevne mennesker, anerkendte for deres viden, som siger, hvad borgerlige har sagt i årevis: At den offentlige sektor kan drives mere effektivt.

Men nej, de Konservative vil hellere verfe sagskundskaben til side for at få en overskrift på en onlineavis, hvor Barfoed leger stærk mand og siger, at det må gøre ondt, før det kan gøre godt. Til skade for de borgerlige partiers mulighed for at overbevise danskerne om, at borgerlig reformmedicin både smager godt og gør godt.

Hvorfor findes der stadig danskere, som stemmer på det parti?